`De leden willen dat wij doorgaan'

De schuld van de breuk in de LPF ligt bij de fractie, zegt voorzitter Belder. Hij wil dat de fractie een andere naam kiest. En de meeste leden steunen hem, zegt hij.

Hij ziet er moe uit, maar kiest woorden die strijdbaar klinken. ,,Ik heb er zin an'', zegt LPF-partijvoorzitter Jan Belder een paar keer in het hoofdkantoor van de partij in Rotterdam-Zuid.

Zichzelf verwijt hij weinig. De schuld van de scheuring in de LPF ligt volgens het voormalig bestuurslid in Flevoland, bij de Kamerfractie en bij de drie inmiddels afgetreden bestuursleden, die het faillissement van de LPF aanvroegen. Hij heeft, zegt hij, de laatste weken alles gedaan om de eenheid in de partij te bewaren. Belder: ,,Ik heb geprobeerd te communiceren met de fractie, maar zij hebben bewust op een breuk aangestuurd. Anders kan ik het niet verklaren. Als een schooljongen hebben ze mij maandag bij de ingang van het Kamergebouw laten wachten, toen ik ze wilde ontmoeten.''

Puur kiezersbedrog, noemt Belder de uittreding van de fractie. ,,Deze mensen die het vertrouwen van partij en kiezer kregen, willen hun klus niet afmaken. Mensen die voor hen posters hebben staan plakken, moeten zich enorm in de maling genomen voelen. Maar wij gaan gewoon door als LPF.''

Daarom legt Belder zich er niet bij neer dat de Tweede-Kamerfractie de naam LPF blijft gebruiken. De groep-Nawijn of de groep-Herben mag wat hem betreft, maar de naam LPF behoort aan de partij toe, zegt hij. Ook kan iedere partij die bij de volgende verkiezingen de woorden `Fortuyn', `fortuynistisch' of `LPF' in de naam gebruikt, een procedure bij de Raad van State verwachten.

Wie vertegenwoordigt u nog? U leidt vanaf vandaag een partij zonder Kamerleden.

,,Iedere nieuwe partij is zonder Kamerfractie begonnen. Maar we hebben nog iemand in de Eerste Kamer zitten die ons steunt [senator R. Hessing, red.]. In sommige gemeenteraden, Provinciale Staten hebben we mensen zitten. En de leden staan in grote meerderheid achter ons.''

Hoe weet u dat de meeste leden u steunen?

,,Ik heb de laatste dagen alleen maar positieve reacties gekregen. Ik krijg voortdurend telefoontjes van mensen die blij zijn. De leden van de LPF zijn mensen die emoties zwaar laten wegen. Deze actie van de Kamerfractie zullen ze dus niet snel vergeten.''

Acht provinciebesturen en ledenvertegenwoordigingen hebben in een verklaring laten weten dat zij het vertrek van de fractie steunen.

,,Wij hebben ook rondgebeld en mensen gesproken die aantoonbaar de leden van de LPF vertegenwoordigen. Niemand zegt tegen me: Jan, je doet het fout.''

Volgens u heeft de fractie bewust op een breuk binnen de LPF aangestuurd. Hoe weet u dat?

,,Kamerlid Nawijn zegt dat de fractie het besluit in eenheid genomen heeft, maar ik vraag me af wat de fractie is verteld. Het is van begin af aan de bedoeling van een klein clubje geweest om de vereniging naar de knoppen te helpen. Vergeet niet: de LPF is snel groot geworden en dat trekt querulanten en opportunisten aan. Ik wil de partij nu van deze groep mensen verlossen.''