Cheney: homo's vrij om elke soort relatie aan te gaan

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft zich gisteren in tegenstelling tot veel van zijn Republikeinse partijgenoten onder wie president George Bush, positief uitgelaten over homoseksuele relaties. ,,Vrijheid betekent vrijheid voor iedereen'' om ,,elke soort relatie die ze willen'' aan te gaan, zei Cheney, voor het overige een overtuigde conservatief, tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Davenport.

Cheney, wiens dochter Mary lesbisch is, zei op een vraag uit het publiek dat ,,het een kwestie is waarmee ons gezin erg vertrouwd is''. ,,Mensen horen vrij te zijn om elke soort relatie die zij willen aan te gaan'', aldus Cheney.

De kwestie van het homoseksueel huwelijk – een zeer omstreden onderwerp in de Verenigde Staten – ligt op het terrein van de staten, aldus Cheney, omdat dit een relatie is die historisch op hun terrein ligt.

Nadat de staat Massachusetts paren van dezelfde sekse had toegestaan te trouwen, heeft president Bush juist voorgesteld de grondwet te wijzigen om de staten te verbieden homohuwelijken te erkennen. ,,Op dit punt [...] is mijn voorkeur die welke ik heb verklaard'', zei Cheney. ,,Maar de president maakt de basispolitiek voor de regering. En hij heeft dat gedaan.''

De Senaat heeft vorige maand een door Bush gesteund voorstel daartoe echter afgewezen. De Democratische presidentskandidaat John Kerry heeft zich eveneens tegen het homohuwelijk uitgesproken, maar vindt het ook een zaak voor de staten.

Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2000 vertolkte Cheney een soortgelijk standpunt. Zijn dochter Mary speelde toen net als nu een publieke rol in de campagne; tijdens de Congresverkiezingen van 2002 hielp ze de Republikeinen homoseksuele kiezers te trekken.

Conservatieve groepen reageerden teleurgesteld op Cheneys uitspraken. ,,Helaas wordt de bescherming van onze waarden moeilijker gemaakt als er tegenstrijdige boodschappen uit het Witte Huis naar buiten komen'',aldus een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor het Gezin tegenover de Washington Post. Daarentegen gaf een belangrijke homolobby, de Mensenrechtencampagne, een enthousiaste verklaring uit. Volgens zegslieden is het Witte Huis niet bezorgd over Cheneys uitspraken omdat de vice-president veel steun geniet onder conservatieven.