Beursboete Shell wegens `wangedrag'

De Amerikaanse en de Britse beurstoezichthouders hebben Shell wegens ,,wangedrag zonder weerga'' definitief een boete opgelegd van respectievelijk 120 miljoen dollar en 17 miljoen pond.

Shell krijgt de boetes (van in totaal 124 miljoen euro) in verband met het verkeerd boeken van zijn energiereserves. De bedragen waren eind juli al overeengekomen in een voorlopige schikking met de toezichthouders.

De Britse beurstoezichthouder (Financial Services Authority, FSA) maakte gisteren in een geschreven verklaring ernstige verwijten aan Shell, en spreekt van ,,marktmisbruik en schending van de beursregels'' door het Nederlands-Britse energieconcern.

,,Ernstig'' noemt zij vooral de ,,valse en misleidende meldingen'' tussen 1998 en 2003 met betrekking tot zijn olie- en gasreserves en de mate van vervanging van deze reserves; hetzelfde met betrekking tot de ,,bewezen reserves'' ondanks waarschuwingen vanaf 2000 tot 2003; en het feit dat Shell pas in 2004 de valse en misleidende informatie die het aan de markt had verstrekt alsnog rechtzette.

Volgens de FSA heeft Shell volledig aan het onderzoek van de beurstoezichthouders meegewerkt, anders was de boete ,,aanzienlijk hoger'' uitgevallen. In totaal had Shell zijn olie- en gasreserves met het equivalent van 4,47 miljard olievaten (23 procent) te mooi voorgesteld. De FSA zei gisteren overigens nog verder onderzoek te doen naar ,,andere aspecten'' in de affaire.

De Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder, zei gisteren in haar geschreven verklaring dat zij met de boete van 120 miljoen dollar niet alleen Shell maar ook andere bedrijven wil voorhouden zich niet aan soortgelijk ,,wangedrag'' (opnieuw) schuldig te maken. Met de SEC is Shell overeengekomen om 5 miljoen dollar te investeren in een intern controlesysteem om herhaling te voorkomen.

De topman van Shell, Jeroen van der Veer, zei gisteren in een geschreven verklaring dat de conclusies van de twee beurstoezichthouders een ,,nieuwe belangrijke stap betekenen in het achter ons laten van de kwestie van de reserves''.

De Amerikaanse justitie en de Amerikaanse en Britse toezichthouders doen nog onderzoek naar de betrokkenheid van de ontslagen topman van Shell, Philip Watts, en de ontslagen productiechef Walter van de Vijver.