Bestuurders opgestapt na fraudezaak

Als gevolg van een fraudezaak rondom de Bossche woningcorporatie SWH zijn twee van de vier directeuren van aannemingsbedrijf P. Hoedemakers & Zonen uit Rosmalen met onmiddellijke ingang opgestapt.

Het familiebedrijf kwam recent in opspraak toen het SWH een rekening van 86.000 euro stuurde onder het mom van reparatiewerkzaamheden aan huizen van de woningstichting. In werkelijkheid was het geld besteed aan de verbouwing van het appartement van een oud-directeur van SWH.

De oudste van beide directeuren voelt zich verantwoordelijk voor de verstuurde nota. De andere directeur, de zoon van de teruggetreden directeur, stapt uit solidariteit met zijn vader eveneens met onmiddellijke ingang op. Volgens de huidige directeur van SWH, B. Maassen, heeft Hoedemakers beloofd de 86.000 euro terug te betalen. ,,Ik ben in gespannen afwachting'', zegt hij.

Maassen heeft bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieu (VROM) aangifte gedaan van de fraude. VROM heeft in overleg met (en met instemming van) SWH een externe toezichthouder aangesteld om orde op zaken te stellen. Inmiddels loopt een intern onderzoek en doet de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van het ministerie onder verantwoordelijkheid van het openbaar ministerie een strafrechtelijk onderzoek.

De begin januari aangetreden Maassen zegt dat er bij het bestuur van SWH anderhalf jaar geleden al onvrede bestond over ,,de administratieve gang van zaken'' onder zijn voorganger.

Vorig jaar werd de oud-directeur, die in augustus 2005 met pensioen zou gaan, `gedegradeerd' tot directeur projecten. Maassen zegt dat onder de voormalig directeur ook is ,,gerommeld'' met het zogenoemde woningtoewijzingsysteem van Den Bosch. ,,De laatste vijf jaar zijn tachtig huurwoningen toegekend aan personen die daar gezien de wachtlijsten geen recht op hadden. Overigens denk ik dat veel van die mensen daar geen notie van hadden'', aldus Maassen.

Aannemingsbedrijf P. Hoedemakers & Zonen (ruim honderd werknemers) was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.