Banken verlagen hypotheekrente

Door de recente daling van de rente op de kapitaalmarkt zien de aanbieders van hypotheken kans hun rentetarieven te verlagen. Dit blijkt uit aankondigingen van ING en Rabobank. De rentes die banken in rekening brengen, dalen met 0,1 tot en met 0,3 procentpunt.

ING Bank heeft het tarief voor de populaire hypotheek met een rentevaste periode van vijf jaar gisteren naar beneden gebracht tot 4,4 procent. Het gaat om een combinatie met een Nationale Hypotheek Garantie. Marktleider Rabobank verlaagt de meeste tarieven met ingang van vandaag met 0,2 procentpunt. Eerder kondigden onder andere Aegon, SNS Reaal en de Postbank al aan dat de hypotheekrente omlaaggaat.

De ronde van renteverlagingen is de tweede deze zomer. Begin juli maakten veel aanbieders van hypotheken ook bekend dat de tarieven omlaaggingen. Deze aanpassing volgde op een reeks renteverhogingen in mei. Banken ijken de tarieven die zij voor hypotheekleningen berekenen aan de rente die zij zelf op de kapitaalmarkt betalen voor leningen met eenzelfde looptijd. Leidend hiervoor is de interbancaire swap-rente, het tarief dat banken elkaar berekenen. De hoogte van deze swap-rente is afhankelijk van de rente op `risicovrije' staatsobligaties, verhoogd met een risico-opslag voor de bancaire sector.

De rente op tienjarige staatsobligaties, die indirect de tienjaars hypotheekrente bepaalt, schommelt dit jaar sterk. Eind maart was er nog sprake van een daling naar een dieptepunt van iets boven de 3,8 procent. Daarna volgde juist een stijging richting 4,5 procent omdat beleggers zich schrap zetten voor een snelle wereldwijde economische groei en een reeks officiële renteverhogingen in de VS. Veel hypotheeknemers verhoogden toen hun tarieven.

De afkoeling van de wereldeconomie heeft intussen al weer geleid tot een dalende tendens voor de rente op staatsobligaties, tot tussen de 4,1 procent en 4,2 procent. De rente op staatsleningen met een looptijd van 5 jaar, die samenhangt met de rente op hypotheken met een looptijd van 5 tot 7 jaar, bedroeg vanmorgen 3,3 procent. In juni was dat nog 3,7 procent.