Amsterdam huurt kantoorpand van Willem Endstra

De gemeente Amsterdam blijkt een pand te huren dat eigendom is van een vennootschap van de in mei geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Het gaat om een kantoorgebouw op de Dam waarin de Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam is gehuisvest. Justitie heeft dit onlangs aan de gemeente laten weten. Volgens een woordvoerder van de gemeente ,,is het geen wenselijke situatie'' en wordt nu gekeken of er gronden zijn om het huurcontract op te zeggen. Uit gegevens van het kadaster blijkt dat het kantoorgebouw op de Dam 17, 19 en 21 in bezit is van Ernaro bv, een dochteronderneming van Heerfur bv. In deze besloten vennootschap heeft ook de vriendin van crimineel John Mieremet, Ria Eelzaak, belangen. Deze waren volgens Mieremet reden voor spanningen tussen hem en Endstra, zo zei hij in 2002 in de Telegraaf. Mieremet en zijn vriendin eisten miljoenen op, maar Endstra wilde niet over de brug komen.