Aapje

Opwinding in het Nederlandse kamp! Pieter van den Hoogenband zou zaterdag tijdens de huldiging in het Holland House `niet uitbundig genoeg' zijn geweest. Wat mij nou zo verbaast: dat de zwemkampioen überhaupt de moeite nam af te dalen naar de grafkelder van de beschaving en niet twee middelvingers opstak, toen hij het podium betrad en oog in oog stond met de oranje meute. Was alle reden toe. Eerst van NOC*NSF een wurgcontract moeten ondertekenen, vervolgens voor aap gezet in potsierlijke tv-campagne (`Ik vreet ze in Athene allemaal op'), en als klap op de vuurpijl gedwongen de paljas uit te hangen. Topsporters zijn soms net aapjes, maar waarom was Pieter van den Hoogenband ook al weer in Athene? Om hard te zwemmen, toch? Ja, maar dat niet alleen. Hij moet ook héél erg leuk en gezellig zijn. Op de voorgeschreven manier. Wee diegene die uit de pas loopt. Die krijgt een reprimande. VdH is dringend toe aan een stoomcursus vreselijk woord crowdsurfen. Hij kan in de leer bij Inge de Bruijn. Als iemand bedreven is in plat volksvermaak, dan is het de zwemdiva wel. Maar Happy Beppie is dan ook het schoolvoorbeeld van een topsportster die zich graag de wet laat voorschrijven. Is het niet door drillinstructor Paul Bergen, dan wel door de schatbewaarders van de Nederlandse topsport, die hun heilige kerntaak het regisseren van succes in Athene wel heel erg letterlijk nemen.