Wal-Mart geeft omzetalarm VS

Het Amerikaanse supermarktbedrijf Wal-Mart, het grootste bedrijf ter wereld met 1,5 miljoen werknemers, heeft zijn omzetverwachting voor deze maand verlaagd. De autonome groei zal in augustus beperkt blijven tot hooguit 2 procent, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. Eerder zei het bedrijf dat het een toename verwachtte van 2 tot 4 procent.

Na deze bekendmaking zakte de koers van het aandeel Wal-Mart gisteravond op de Amerikaanse effectenbeurs van Wall Street om te sluiten met een verlies van 1,5 procent op 53,80 dollar. Wal-Mart geeft als oorzaak voor zijn verlaagde omzetverwachting aan dat de verkopen tegenvallen door de gevolgen van de orkaan Charley eerder deze maand in de Amerikaanse staat Florida. Het concern moest tijdelijk 75 winkels sluiten en 125 andere vestigingen moesten tijdelijk op halve kracht werken.

Een andere oorzaak voor de verlaging van de omzet van augustus is de lagere dan verwachte verkopen van schoolartikelen aan het begin van het nieuwe schooljaar, zo liet het concern weten.

Veel analisten zien het grootste supermarktbedrijf ter wereld als een barometer van de Amerikaanse economie. Daardoor werd de beurs van Wall Street gisteren licht pessimistisch van het bericht, ondanks de gunstige ontwikkeling dat de olieprijs gisteren met bijna 2 procent zakte.

,,Ik denk dat je de veronderstelling kunt maken dat Wal-Mart een relatie heeft met olie, sinds olieprijzen reageren als soort belasting die consumenten beperkt in hun bestedingen'', liet J. Keating, hoofd investeringen van de Amerikaanse beleggingsinstelling AmSouth Asset Management.

,,Wal-Mart is voor veel mensen zeker de katalysator om beleggingen in aandelen te verminderen'', zei H. Johnson, beleggingsadviseur van het Amerikaanse First Albany Corp. ,,Er zijn zeker zorgen dat de ontwikkelingen bij Wal-Mart de omzet in het derde en vierde kwartaal zullen beïnvloeden. Maar dat weten we pas zeker aan het einde van volgende week.''

De kleinere concurrent Target zei gisteren wel vast te houden aan zijn omzetverwachtingen voor augustus.