Veto Klaus treft wet over arrestatiebevel

De Tsjechische president Václav Klaus verzet zich tegen de invoering van het Europees arrestatiebevel in Tsjechië. Gisteren heeft hij zijn veto ingezet tegen een wet hierover.

Het Europees arrestatiebevel maakt de uitlevering van Tsjechische burgers aan andere lidstaten van de Europese Unie mogelijk. Volgens Klaus is dit in strijd met de Tsjechische grondwet, die uitlevering van burgers verbiedt. ,,Dit betekent de afschaffing van de soevereiniteit van de Tsjechische Republiek en van haar vermogen om in deze onafhankelijk te handelen'', legt de president uit op zijn webpagina (www.klaus.cz).

Het is de negende keer sinds zijn aantreden, in maart 2003, dat Klaus zijn vetorecht inzet. Zo'n veto kan door een eenvoudige meerderheid in het parlement worden verworpen. Tot nu toe is dat ook steeds gebeurd, maar de huidige coalitieregering heeft een meerderheid van slechts één stem.

Het parlement heeft een half jaar uitgebreid gediscussieerd over het Europees arrestatiebevel. Uiteindelijk werd hierover overeenstemming bereikt, hoewel oppositiepartij ODS niet uitsluit dat het naar het Hooggerechtshof stapt om de wet alsnog aan te vechten. De ODS is de partij van president Klaus.

Het Tsjechische ministerie van Justitie wijst de kritiek van Klaus af. Volgens de minister houdt de Tsjechische rechter altijd het laatste woord over elke individuele uitlevering.

Volgens deskundigen zal Tsjechië in de strijd tegen het terrorisme in een internationaal isolement raken als het niet instemt met het arrestatiebevel. Klaus vindt dat ,,volledig absurd''. Hij wijst erop dat niets de uitlevering van buitenlanders in de weg staat, ook de grondwet niet, en dat Tsjechische burgers heel goed in Tsjechië zelf kunnen worden berecht.

Volgens Klaus schiet het arrestatiebevel het oorpronkelijke doel – de strijd tegen het terrorisme – helemaal voorbij. Het arrestatiebevel heeft namelijk ook betrekking op fraude, diefstal en verkrachting. Dit zijn volgens hem ,,standaardmisdaden'' waarmee in Tsjechië al eeuwenlang wordt afgerekend, zonder Europees arrestatiebevel.