Turnrel rond Rus over besluit jury, Bulgaar genegeerd

Het olympische turntoernooi is gisteravond een kwartier onderbroken geweest door inmenging van het publiek uit onvrede over een jurybeslissing.

Het ging om de cijfers voor de Rus Nemov, twaalfvoudig olympisch medaillewinnaar. Hij kreeg voor zijn rekoefening slechts 9,725 punten. Het publiek jouwde de jury een kwartier lang uit. De waardering voor Nemov werd nog wel herzien naar 9,762, maar daarmee bleef de Rus buiten de medailles. Hij werd vijfde. De Italiaan Cassina won goud, de Amerikaan Hamm won zilver, de Japanner Yoneda brons. De Russen overwegen in beroep te gaan tegen een aantal jurybeslissingen. Ze zetten ook vraagtekens gezet bij het zilver van Chorkina op de meerkamp. Zij zegt beroofd te zijn van het goud door de Amerikaanse Patterson.

De Internationale Gymnastiekfederatie (FIG) heeft het protest afgewezen dat de Bulgaren hadden aangetekend rond de jurering bij het turnen. Het Bulgaarse team maakte bezwaar tegen de gouden medaille van de Griekse turner Tampakos op het onderdeel ringen. De Bulgaar Jovtchev die zilver won, had olympisch kampioen moeten worden. De FIG houdt de beslissing echter in stand, omdat de federatie niet kan oordelen over de beoordeling van een andere turner. Volgens de Bulgaren heeft Tampakos te hoge cijfers gekregen voor zijn ringoefening.