Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de stichting `Right to play' van de veelvoudig olympisch kampioen schaatsen Johann Olav Koss die kinderen in oorlogsgebieden aan het spelen wil krijgen. Dat lukt in elk geval bij een groep Palestijnse en Israëlische jongens die samen leren voetballen. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Reportage uit het Duitse Maagdenburg waar wekelijks tegen de sociale hervormingen van het kabinet-Schröder wordt geprotesteerd. Verder het vanmiddag gehouden Irak-debat in de Tweede Kamer. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

VPRO's import: Kuxa Kanema. Franse documentaire uit 2003 waarin het begin van de onafhankelijkheid van Mozambique is gedocumenteerd via wekelijkse journaals, de Kuxa Kanema (`de geboorte van de cinema'). De Mozambikaanse regering besloot direct na de onafhankelijkheid in 1975 het Nationaal Instituut voor de Cinema (NIC) op te richten. Ned.3, 23.25-0.25u.

OLYMPISCHE SPELEN

Athene. Samenvattingen, hoogtepunten en rechtstreekse verslagen van o.a. baanwielrennen sprint dames en de sprintfinale (h) met Theo Bos om 18.15u.; schoonspringen van de driemeterplank, landenwedstrijden paarden springen; 19.55u. polsstokspringen (d); 20.40u. finale 3000 meter steeplechase met de Nederlander Simon Vroemen; 400 meter (d); de slotdag van de tienkamp en om 22.40u. de 1500 meter met de Gert-Jan Liefers. Verder begon om 17.00u. de halve finale van het dameselftal hockey tegen Argentinië. De andere halve finale, om 19.30u, gaat tussen China en Duitsland. Om 18.30u. begint het synchroonzwemmen met de Nederlandse zusjes Sonja en Bianca van der Velden. Ned.2, 17.30-22.45u.

Studio sportzomer. Gesprekken met o.a. atlete (zevenkamp) Karin Ruckstuhl en zwemster Inge de Bruijn. Ned.2, 22.45-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Gesprek met actrice Manoushka Zeegelaar-Breeveld over speelfilm Mme. Jeanette van Paula van der Oest en een reportage over het echtpaar Freek & Hella de Jonge. Ned.3, 19.02-19.30u.

Spraakmakende zaken. In deze laatste aflevering praat oud-politicus Paul Rosenmöller met Ewald Kist, tot 1 juni de hoogste baas bij de ING. Terwijl iedereen aan de nullijn moest geloven, ging zijn salaris in maart met sprongen vooruit. O.a. Paul Rutten (directeur Gulpener Bierbrouwerij) en Gerlach Cerfontaine (president-directeur van Schiphol) beoordelen zijn houding. Ned.1, 21.47-22.25u.

FILM

Erik the Viking (Terry Jones, 1989, GB). Voormalig Monty Python-lid Jones presenteert rammelend samenraapsel van Noorse mythologie, stripidioom, trucagesprookje en absurde kolder. Vredelievende viking zoekt magische hoorn in het halfzachte lotusetersland Hy-Brasil. RTL5, 20.30-22.35u.

.Star Trek: First Contact (Jonathan Frakes, 1996, VS). Imposante special effects zijn belangrijker dan het verhaal in achtste speelfilm naar de oorspronkelijke tv-serie van Gene Roddenberry. De Next Generation o.l.v. Captain Picard (Patrick Stewart) moet het in zijn eentje opnemen tegen de ultieme vorm van intergalactisch kwaad: de Borg, half-organisch-cybernetische wezens die elke levensvorm opslorpen. Veronica, 20.30-22.30u.

.Blue Velvet (David Lynch, 1986, VS). Klassieke, absurdistische psychothriller van de maker van o.a. Twin Peaks. In klein Amerikaans stadje doen Kyle McLachlan en zijn verloofde Laura Dern verschrikkelijke ontdekkingen: een oor in het gras, de genoegens van het voyeurisme, de perversiteit van Isabella Rossellini en de monsterlijke slechtheid van Dennis Hopper. RTL5, 22.35-0.50u.

The Sixth Happiness (Waris Hussein, 1997, GB). In verfilming van zijn `fictieve autobiografie' Trying To Grow speelt Firdaus Kanga zelf de hoofdrol van een Brits-Indiase jongeman die met groeistoornissen kampt en zijn homoseksualiteit ontdekt. BBC2, 1.20-3.00u.

RADIO

Verkenningen. Een special over de beleving van de islam in Egypte. Met o.a. twee studenten van de Kairo Universiteit en de Nederlandse fysiotherapeute Truus Kleijburg die sinds 5 jaar in Kairo werkt. 747AM, 20.00-21.00u.

De avonden. Debat tussen massapsycholoog dr. Jaap van Ginneken, mediasocioloog dr. Peter Vasterman, kunstenaar/socioloog Jan Dietvorst en adjunct-hoofdredacteur van Elsevier René van Rijckevorsel over nieuws, oorlogen, zelfmoordacties, genocides, seksueel geweld en andere misère. 747AM, 21.02-23.00u.