Solo

Het duo Solo vult met de net verschenen debuut-cd Songs 'n Sounds meteen een leemte in de Nederlandse popmuziek van de laatste jaren. Want we ontbeerden nog een melancholieke zanger die zich laat begeleiden door een sfeervolle band waarin een piano een hoofdrol speelt. De piano was zo goed als uitgestorven in de vaderlandse popmuziek – besmet als hij is door het kleinkunststigma.

De Utrechtenaren J. Perkin en Simon Gitsels hebben ingezien dat een piano onvergelijkelijk elegant kan zijn. De kitsch ligt op de loer, maar als je er een zanger bij doet die genoeg emotionele hapering in zijn stem heeft, zoals Perkin, blijft ook de Elton John-associatie op afstand. De liedjes hebben subtiele melodieën waar het grote gevoel nagenoeg uit geweerd bleef. Ze werden aangekleed met drums, bas en akoestische gitaar, die allemaal hun best doen om niet te hard te spelen, als om de zanger niet te overstemmen. Zo ontstaat er een contemplatieve sfeer met een enkel moment van drama. Soms klinkt Perkins erg bescheiden. Dat is overbodig, zeker als je regels zingt als ,,and I put my worries into songs and sounds''. Een jaloersmakende kwaliteit.

Solo. Songs 'n Sounds (Excelsior96077)

    • Hester Carvalho