Soedan wijst vredesmacht af

De Soedanese regering heeft gisteren in eerste instantie een plan afgewezen om 2.000 man Afrikaanse vredestroepen naar de westelijke regio Darfur te sturen, waar een Arabische pro-regeringsmilitie verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van tienduizenden Afrikanen, zowel rebellen als burgers.

Op de eerste dag van vredesoverleg in Abuja zei de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo, gastheer en voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU), dat de AU-troepen twee plaatselijke Afrikaanse rebellengroepen zouden moeten ontwapenen terwijl Khartoum dan de Arabische Janjaweed-militie voor zijn rekening diende te nemen. Volgens president Obasanjo is het Soedanese regeringsleger niet in staat om de rebellen zonder verder bloedvergieten te ontwapenen.

Maar de Soedanese toponderhandelaar, minister van Landbouw Mazjoub al-Khalifa, zei dat ,,hier geen noodzaak voor is''. ,,Wij zullen gelijktijdig de rebellenbewegingen, de Janjaweed en andere milities ontwapenen.'' Maar hij suggereerde dat Khartoum een AU-rol die verdergaat dan de bescherming van 80 bestandswaarnemers – waarvoor de Afrikaanse organisatie inmiddels 150 militairen naar Darfur heeft gestuurd – mogelijk op een later tijdstip zal overwegen. ,,Als het nodig is, zal het worden besproken.''

Woordvoerders van de rebellen in Abuja beschuldigden de regering er gisteren van nog steeds geen eind te hebben gemaakt aan de agressie van de Janjaweed. Maar de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, zei vanochtend tijdens een bezoek aan een kamp voor ontheemden in Darfur dat de regering wel vooruitgang heeft geboekt, althans wat betreft de bescherming van ontheemden.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft met sancties gedreigd als Khartoum niet voor 30 augustus bewijst de Janjaweed aan te pakken en de burgerbevolking te beschermen.