Slim

Gisteravond in de tuin van de Nederlandse ambassade in Athene bijgepraat met het Nederlandse IOC-lid Hein Verbruggen. We waren te gast op een receptie van staatssecretaris van Sport Clémence Ross-Van Dorp. Als voorzitter van de coördinatiecommissie begeleidt Verbruggen namens het IOC de Spelen van 2008 in Peking. In tegenstelling tot de Grieken liggen de Chinezen ruim voor op schema. Waarbij de communistische vrienden volgens kapitalistische opvattingen te werk gaan. Verbruggen vertelde dat het zwembad is bekostigd door rijke Chinezen uit het buitenland. En een projectontwikkelaar krijgt de vrije hand bij de bouw van een basketbalhal, die hij twintig jaar naar eigen inzichten mag exploiteren. Alleen voor de duur van de Spelen is hij verplicht de hal te verhuren voor het olympisch toernooi. Slimme jongens die Chinezen. Dat geldt trouwens ook voor de Grieken, die de olympische baan voor het slalomkanoën hebben verkocht aan een bedrijf uit de amusementsindustrie. Dat gaat er na de Spelen een pretpark van maken; mensen kunnen er dan wildwatervaren, zij het dat de snelheid waarmee het water tot kolkende hoogten wordt gebracht wordt aangepast aan de vaardigheden van de bezoekers. En die zal niet van olympisch niveau zijn. Overigens vertelde Verbruggen verrast te zijn door de Grieken, die voortreffelijke Spelen organiseren. Volgens hem tot opluchting van IOC-voorzitter Jacques Rogge, die `zijn' eerste Zomerspelen met een gerust hart kan afsluiten.