Ruiters kansrijk

De Nederlandse springruiters staan halverwege de landenwedstrijd op de Olympische Spelen op een gedeelde tweede plaats. In Athene kregen Wim Schröder (Montreal), Leopold van Asten (Fleche Rouge), Gert-Jan Bruggink (Joël) en Gerco Schröder (Monaco) acht strafpunten. Duitsland gaat aan de leiding met vier strafpunten. De Nederlandse equipe deelt de tweede plaats met Amerika.

Bruggink bleef foutloos, Wim Schröder en Van Asten maakten één fout en bij Gerco Schröder vielen er twee balken af, maar het slechtste resultaat telt niet mee bij het totaal. Vanavond is de tweede en beslissende manche van de landenwedstrijd.

Hardloopster Maria Mutola, topfavoriet op de 800 meter voor vrouwen, kon haar olympische titel gisteravond niet behouden. De atlete uit Mozambique werd vierde. De gouden medaille ging na een felle eindsprint naar de Britse Kelly Holmes.

De Amerikaan Jeremy Wariner won de 400 meter bij de mannen.

Veel commotie was er gisteren bij het turnen, waar het publiek luidruchtig reageerde op de jurering bij het onderdeel rek. De Rus Nemov belandde buiten de medailles ondanks een – volgens het publiek – fantastische oefening. Minutenlang bleven de toeschouwers joelen en pas toen de Rus zelf het publiek tot rust maande, werd het rustiger. De Italiaan Igor Cassina behaalde goud. Het is niet de eerste keer dit toernooi dat de jurering tot ophef leidt. Drie turnjuryleden zijn inmiddels geschorst na beoordelingsfouten.

Het duo Sonja en Bianca van der Velden staat na de openingsdag van het synchroonzwemmen dertiende op het onderdeel `technische routine'. De beste twaalf plaatsen zich na twee onderdelen voor de finale van morgen. Het onderdeel `vrije routine' staat vanavond op het programma.

Athene: pagina 9 en 10