Rechter laakt aanklager Abu Ghraib

De militaire rechter in de zaak tegen Amerikaanse militairen die worden beschuldigd van mishandeling van Iraakse gevangenen heeft gedreigd de aanklacht tegen een van hen niet ontvankelijk te verklaren als de autoriteiten hun onderzoek niet snel afronden.

Rechter James Pohl kwam gisteren met zijn dreigement op de eerste dag van twee dagen van voorbereidende hoorzittingen voor het proces tegen vier Amerikaanse militairen die in de Abu Ghraib gevangenis in Bagdad gevangenen zouden hebben mishandeld en anderszins misbruikt. De hoorzittingen, die plaatshebben in een Amerikaanse kazerne in Mannheim, zijn bedoeld om na te gaan of de tegen de verdachten ingediende beschuldigingen eerlijk zijn en of de verdachten inderdaad moeten worden berecht. De hoorzittingen zijn naar Duitsland verplaatst nadat de verdediging had aangevoerd dat het voor getuigen en voor verwanten van de beschuldigden te gevaarlijk was om naar Irak te reizen.

Rechter James Pohl ontstak gisteren in woede toen hij van de aanklagers hoorde dat het leger slechts één persoon heeft ingezet om ,,honderdduizenden'' documenten op de server van de niet openbaar toegankelijke computer van Abu Ghraib door te lopen op zoek naar informatie die als bewijsmateriaal in dit proces kan worden gebruikt. ,,En in welk millennium zal dat klaar zijn?'', vroeg hij. De advocaten van hoofdverdachte Charles Graner hadden geklaagd dat zij door vertraging bij de aanklagers niet de beschikking kregen over belangrijk bewijsmateriaal, zoals vereist onder de krijgswet.

Pohl eiste dat het verslag over het onderzoek van het materiaal op de computer voor 1 december beschikbaar komt. Hij voegde eraan toe dat hij nog eens serieus zal kijken naar een verzoek van de verdediging om de aanklacht tegen Graner niet ontvankelijk te verklaren als tijdens de volgende hoorzittingen in oktober geen teken is dat het onderzoek vordert.

In Californië begon gisteren het proces tegen een Amerikaanse sergeant die verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van een Iraakse krijgsgevangene in juni 2003. Reserve-sergant Gary Pittman zou de geboeide Irakees Nagem Sadoon Hatab een karatetrap tegen zijn borst hebben gegeven in een geïmproviseerd gevangenenkamp in Zuid-Irak. Volgens een lijkschouwing stikte Hatab vervolgens langzaam doordat zijn luchtpijp was verbrijzeld. Pittman, in het burgerleven gevangenbewaarder in een federale gevangenis, is een van drie mannen die in verband met Hatabs dood in staat van beschuldiging zijn gesteld.

Amerikaanse militaire leiders zijn ten minste deels verantwoordelijk voor het misbruik van gevangenen in de Abu Ghraib en andere gevangenissen, in die zin dat zij het toezicht op gevangenen en verhoortechnieken aan ondergeschikten hebben overgelaten. Dat staat volgens de New York Times in een rapport van het ministerie van Defensie dat later vandaag zou worden gepubliceerd. Het odnerzoek stond onder leiding van ex-minister van Defensie James Schlesinger.