Prominenten pleiten tegen cultuuradvies

Een delegatie van `prominenten' uit de Nederlandse muziekwereld heeft gisteren tijdens een onderhoud met staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur) gepleit voor het negeren van de bezuinigingen die worden voorgesteld door de Raad voor Cultuur. Dirigent Reinbert de Leeuw, operaleider Pierre Audi, conservatoriumdirecteur Frans de Ruiter en anderen, hadden naar eigen zeggen ,,een stevig gesprek'' met de staatssecretaris over het advies dat zij rampzalig vinden voor de toekomst van de muziek in Nederland. ,,Er wordt een relatief klein bedrag bezuinigd en daarmee wordt veel definitief kapot gemaakt'', aldus De Leeuw. De Raad stelt ondermeer een `kaasschaaf-bezuiniging' voor van 4,2 procent op orkesten en operagezelschappen. Van der Laan presenteert op Prinsjesdag haar Cultuurnota voor de komende vier jaar.