President Georgië voorziet oorlog tegen Rusland

De Georgische president, Michail Saakasjvili, verwacht oorlog met Rusland. ,,De oorlog met Rusland is nabij'', zo zei hij in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met de Franse krant Libération. In het vraaggesprek ging Saakasjvili in op de gespannen situatie in Zuid-Ossetië, de Georgische regio die zich begin jaren negentig met Russische steun losvocht van Georgië. Voor Saakasjvili is het `terughalen' van de weggelopen regio's – zoals Zuid-Ossetië – een topprioriteit.

In het vraaggesprek met Libération sprak Saakasjvili tegen dat hij Zuid-Ossetië wil ,,heroveren''. ,,Dat is niet het juiste woord. Onze eerste taak was het sluiten van de smokkelwegen. Nu heeft de bevolking van de Zuid-Osseetse enclave, die in wezen leefde van de smokkel met Rusland, geen hulpbronnen meer.'' Volgens hem heeft Rusland in Zuid-Ossetië ,,enorme aantallen wapens uitgedeeld'', waaronder tanks en negentig pantserwagens, ,,veel te veel voor de strijdmacht van drieduizend man waarover de Osseten beschikken.'' Het waren daarom volgens Saakasjvili ,,zonder enige twijfel'' niet Osseten, maar Russen die de Georgiërs de afgelopen weken in Zuid-Ossetië hebben aangevallen.

De president prees zijn uitstekende relatie met zijn Russische collega Poetin. Maar, zei hij, ,,ik vrees dat niet hij alleen de beslissingen in Rusland neemt – er zijn veel andere partijen.''

Bovendien, zo maakte Saakasjvili duidelijk, moet Poetin rekening houden met de Russische publieke opinie, die vindt dat het land de afgelopen vijftien jaar te veel heeft moeten prijsgeven: eerst Oost-Europa en vervolgens veertien Sovjet-republieken. ,,Veel Russen [-] vinden dat hun land zich nu moet verzetten tegen elk nieuw verlies van grondgebied. Ik denk dat Poetin een pragmaticus is. Maar in deze situatie zijn zelfs voor een sterke president de marges heel beperkt'', zo zei Saakasjvili. ,,Als er oorlog komt, zal dat een oorlog zijn tussen Georgië en Rusland, niet tussen Georgiërs en Osseten'', zei hij. Hij liet zich pessimistisch uit over de toekomst: ,,We zijn heel dicht bij een oorlog. De bevolking moet voorbereid zijn. Maar zeker, het is het ergste dat ons kan overkomen. Ik heb niet de bedoeling dat te provoceren, ik ben niet gek.''