Paukenist Jan Labordus (72) dood

Jan Labordus, bijna vier decennia de paukenist van het Concertgebouworkest, is vorige week donderdag op 72-jarige leeftijd overleden. Labordus, vermaard om zijn subtiele spel, ging door voor `de beste paukenist ter wereld'. Zo speelde hij in 1986 in het World Philharmonic Orchestra, geformeerd uit de beste musici van de beroemdste orkesten. Labordus werd in 1931 geboren in een arm gezin in de Amsterdamse Jordaan. Op zijn vijftiende werd hij door Willem van Otterloo aangenomen als slagwerker bij het Utrechts Stedelijk Orkest. In 1953 ging hij naar het Concertgebouworkest, waar hij de top van de orkestpiramide vormde en speelde onder dirigenten als Klemperer, Monteuz, Van Beinum, Haitink en Chailly. In 1991 werd hij gepensioneerd. Jan Labordus was ook hoofdvakdocent aan het Amsterdamse Conservatorium.