Overvallen op bussen in Arnhem

Busmaatschappij Connexxion beraadt zich op maatregelen om de veiligheid van chauffeurs van stad- en streekbussen in Arnhem te vergroten. Aanleiding is een aantal recente overvallen op buschauffeurs. Afgelopen weekeinde werd een buschauffeur in Arnhem-Zuid 's avonds beroofd van de geldlade. De overvaller had de chauffeur een vuurwapen op het hoofd gezet. Drie weken geleden werd een andere buschauffeur, eveneens in Arnhem-Zuid, onder dreiging van een mes beroofd door twee jonge mannen.

Connexxion denkt volgens een woordvoerder aan de inzet van camera's en extra toezichthoudend personeel. In Almere is een aantal jaren geleden op deze manier een halt toegeroepen aan een reeks overvallen.

De overvallen op bussen passen volgens de politie Gelderland-Midden in de trend dat overvallers hun aandacht verleggen van banken en tankstations naar minder beveiligde objecten als woningen, winkels, cafetaria's en stadsbussen. Arnhem heeft te maken met een opvallende stijging van het aantal overvallen waarbij gebruik wordt gemaakt van een wapen. Dit jaar zijn er tot dusver 29 van dit soort overvallen geweest. In heel 2003 waren er 30 overvallen waarbij een wapen werd gebruikt. Een groot aantal overvallen had plaats in Arnhem-Zuid.