Musharraf belooft Karzai bescherming

De Pakistaanse president Pervez Musharraf en zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai hebben afgesproken de handen ineen te slaan bij de bestrijding van terrorisme. Dat staat in een verklaring die vanochtend werd afgegeven in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad na een onderhoud tussen de beide presidenten.

Musharraf zei dat Pakistan alles op alles zal zetten om te voorkomen dat strijders van Talibaan en Al-Qaeda vanaf Pakistaans grondgebied Afghanistan zullen binnentrekken om daar de komende presidentsverkiezingen, begin oktober, te verstoren. ,,We zullen tegen hen optreden'', aldus Musharraf.

Pakistan heeft in de afgelopen maanden herhaalde malen militaire operaties ondernomen tegen de Talibaan en Al-Qaeda in het westelijke stammengebied dat grenst aan Afghanistan – met wisselend succes. Vanochtend nog was er een vuurgevecht in Noord-Waziristan waarbij volgens Pakistaanse opgave ten minste vier strijders werden gedood. Desondanks is van Afghaanse zijde in het verleden geklaagd over de Pakistaanse inspanningen om infiltranten in het grensgebied tegen te houden.

Het tweedaagse bezoek van Karzai is omgeven met omvangrijke veiligheidsmaatregelen. Zowel de Afghaanse president als zijn Pakistaanse ambtgenoot is doelwit geweest van aanslagen, en is nog steeds het mikpunt van extremisten. Musharraf heeft de woede van fundamentalisten in eigen land over zich afgeroepen omdat hij eind 2001 de Pakistaanse steun aan de Talibaan in Afghanistan introk en zich aansloot bij de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen terrorisme. Vanochtend werd een toespraak van Karzai voor het Institute fot Strategic Studies op het laatste ogenblik geschrapt. Maar een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende dat de toespraak om veiligheidsredenen was afgezegd.

Bij de presidentsverkiezingen op 9 oktober moet interimpresident Karzai het opnemen tegen zeventien tegenkandidaten. Een groep van twaalf kandidaten heeft gisteren gedreigd te zullen oproepen tot een boycot van de verkiezingen indien Karzai niet uiterlijk morgen zijn functie als interim-president neerlegt. Volgens de groep, onder aanvoering van oud-minister van Onderwijs Yunus Qanuni, die wordt beschouwd als Karzai's gevaarlijkste uitdager, heeft Karzai een oneerlijke voorsprong zolang hij het interim-presidentschap blijft bekleden.