Mp3 draadloos op de stereo

MP101 speelt mp3-bestanden van computer op zolder draadloos af op de stereo.

Steeds meer muziek staat niet op cd's, maar op de personal computer. En die staat vaak niet in de buurt van de stereo-installatie. De MP101 van Netgear probeert pc en stereo dichter bij elkaar te brengen, en speelt muziek van de pc via een draadloze verbinding op de stereo af. Het apparaat functioneert zonder grote problemen, maar behoeft nog wel enige verbetering.

De MP101 moet het hebben van de groep pc-gebruikers die thuis over een draadloos netwerk (wifi) beschikt, al beschikt het apparaat ook over een `ouderwetse' ethernetaansluiting. Om die laatste te gebruiken, moeten er echter lange kabels worden getrokken, tenzij de pc net naast de stereo staat, in welk geval de MP101 nogal overbodig is. Voor wie een draadloos netwerk heeft, is de installatie eenvoudig. Zet de bijbehorende software op de pc, sluit de MP101 aan op de stereo en stop de stekker in het stopcontact. De verbinding met het draadloze netwerk wordt probleemloos gelegd, al is het invoeren van beveiligingscodes voor het netwerk via de afstandsbediening geen pretje. De pc kan vervolgens definitief naar de zolder.

De software op de pc dient ervoor om muziek door te sturen naar de MP101. Daartoe doorzoekt het programma de pc op aanwezige muziek. Jammer genoeg moet de software deze inventarisatie elke keer opnieuw doen als u nieuwe muziek op uw pc zet. Gelukkig kan dit proces geautomatiseerd worden. De MP101 kan ook bestanden afspelen van de online muziekdienst Rhapsody. Voor Europeanen is deze dienst echter niet toegankelijk.

Hoewel de MP101 op zichzelf simpel en fraai is vormgegeven, is het apparaat wat aan de kleine kant. Daardoor valt het uit de toon bij de wat grotere stereo-installaties. Het display is goed leesbaar. De bediening is redelijk eenvoudig maar niet helemaal intuïtief. De prima handleiding geeft echter snel duidelijkheid bij problemen. Met een adviesprijs van 199 euro is de MP101 niet overdreven duur.

Nadelen heeft de MP101 ook. De bijgeleverde software is alleen geschikt voor Windows-pc's. Bovendien ontbreekt een digitale uitgang, wat voor onnodig kwaliteitsverlies zorgt. Wel is er een hoofdtelefoonaansluiting. Ernstiger is het feit dat de MP101 niet vrij is van kinderziektes, ook niet na het installeren van de nieuwste firmware, het ingebouwde besturingssysteem.

De firmware zelf is relatief eenvoudig bij te werken. Via de site van Netgear moet een programma worden gedownload en geïnstalleerd. Met de afstandsbediening van de MP101 kan deze firmware vervolgens op de speler zelf worden gezet. Na de installatie van de firmware beschikte de MP101 over wat extra opties en leek ook wat stabieler te draaien. Toch waren niet alle problemen opgelost. Tijdens het testen, waarbij mp3-bestanden van verschillende kwaliteit (128 tot 320 kbps) zijn gebruikt, was een enkele keer een snerpend bijgeluid te horen. Eén keer onderbrak de MP101 zelfs het afspelen van een bestand en ging over naar het eerstvolgende nummer in de afspeellijst. Deze problemen deden zich veelal voor op hetzelfde punt in de betreffende bestanden, waaruit valt af te leiden dat het probleem vermoedelijk niet in de kwaliteit van de draadloze verbinding zat. De muziekbestanden waarmee getest is, werkten uiteraard probleemloos toen ze op een pc werden afgespeeld. Toch is de MP101 geen miskoop, althans: wanneer Netgear haast maakt met een nieuwe firmware die ook deze probleempjes de wereld uithelpt.