Moslimleiders in Maleisië tegen wet verkrachting

Een van de invloedrijkste islamitische rechtsgeleerden van Maleisië heeft zich de woede van de landelijke vrouwenbeweging op de hals gehaald door zich uit te spreken tegen een voorstel om verkrachting binnen het huwelijk strafbaar te maken.

De mufti van de Maleisische staat Perak, Harussani Zakaria, reageerde zondag op een voorstel van de Maleisische commissie voor de rechten van de mens, Suhakam, die uit naam van verscheidene Maleisische vrouwengroeperingen een voorstel had gedaan voor een wet die echtgenoten straft wanneer zij hun vrouwen dwingen tot seks.

Harussani noemde het voorstel `onislamitisch' en waarschuwde dat door een dergelijke regel het huwelijk in het overwegend islamitische Maleisië wordt ondermijnd. ,,Een man heeft het recht intiem te zijn met zijn vrouw en de vrouw dient te gehoorzamen'', zei hij tegenover het Maleisische dagblad Mingguan Malaysia.

Ongeveer tien procent van de zevenhonderd vrouwen die zich jaarlijks bij de Maleisische Organisatie voor hulp aan vrouwen (WAO) meldt wordt door hun echtgenoot verkracht. Ivy Josiah, directeur van de WAO, zegt tegenover het Engelstalige Maleisische dagblad The Star dat ,,echtgenoten het recht [hebben] om seks te bedrijven met hun vrouw''. Maar de organisatie wil ,,de [juridische] bescherming opheffen voor mannen die hun vrouw lichamelijk en seksueel misbruiken''.

Volgens mufti Harussani is dat onjuist. ,,Als de vrouw weigert [seks te bedrijven met haar echtgenoot] dan is de `nusyuz' (of 'ongewilligheids)-regel van toepassing en is de echtgenoot niet langer verplicht tot financiële steun'', zo vond hij. Harussani heeft ook gezegd dat het wetsvoorstel is beïnvloed door ,,westerse ideologie''.

Advocaat Mohamad Zaidi Zain, gespecialiseerd in het islamitisch recht, voegde daaraan toe dat vrouwen alleen het recht hebben om seks te weigeren wanneer zij menstrueren of wanneer hun echtgenoten seksueel overdraagbare ziekten hebben.

Maar, zegt Mary Cardoso van de All Women's Action Society, ,,veel vrouwen zullen verkrachting binnen het huwelijk nooit melden omdat het niet wordt erkend als een vorm van geweld''.

Het wetsvoorstel is het initiatief van de Gezamenlijke actiegroep tegen geweld tegen vrouwen (JAG), die zes vrouwenrechtengroepen vertegenwoordigt. Het is onduidelijk wat er precies met dat voorstel zal gebeuren. Maleisië is een ondertekenaar van de conventie voor uitbanning van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen van de Verenigde Naties.