Marathonmuis door genmanipulatie

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben door genetische manipulatie een `marathonmuis' gemaakt. Het dier blijft tweemaal zo lang in zijn tredmolen hollen als soortgenoten die niet genetisch zijn veranderd.

De genetisch veranderde marathonmuis zal niet alleen de warme aandacht van in gendoping geïnteresseerde duursporters trekken. Want de muis wordt ook niet dik. Ook niet als hij op een vetrijk dieet wordt gezet en niet hardloopt.

De onderzoekers van het Salk Institute en het Howard Hughes Medical Institute in La Jolla, Californië en van de Seoul National University veranderden het regelmechanisme van het PPAR-delta-gen. Normaal gesproken is dat gen alleen actief in spieren bij langdurige trainingen. Maar de genetische verandering zorgt ervoor dat het gen steeds in spieren actief is. De opgroeiende transgene dieren kregen daardoor een dubbele hoeveelheid type I spieren. Type I spieren zijn de rode, langzaam samentrekkende spieren waar duurlopers profijt van hebben.

Type II spieren zijn de snelle samentrekkers waar sprinters op lopen. De onderzoeksresultaten zijn verschenen in het wetenschappelijke internettijdschrift PLoS Biology (www.plosbiology.org).

Het farmaceutisch concern GSK, meldt persbureau AP, doet proeven bij mensen met een medicijn dat het gen actief houdt, net als bij de muizen waarbij het met een genetische verandering is gerealiseerd.

Het medicijnenconcern zoekt ermee naar een geneesmiddel dat het goede cholesterol (HDL) verhoogt.