Kleine PET-fles verplicht apart inzamelen

De frisdrankfabrikanten moeten naast grote PET-flessen van 1 en 1,5 liter ook kleine PET-flessen gaan inzamelen. In ruil daarvoor hoeven ze grote PET-flessen niet langer meerdere keren te gebruiken. Dat heeft staatssecretaris Van Geel (Milieu) gisteren besloten.

Van Geel maakte al eerder bekend dat het bestaande systeem, waarbij de flessen worden schoongemaakt en opnieuw gevuld, op termijn niet houdbaar is, omdat het stuit op bezwaren van de Europese Commissie. Brussel vindt dat het Nederlandse systeem de vrije handel belemmert tussen de lidstaten van de Europese Unie. Buitenlandse fabrikanten die frisdrank of mineraalwater op de Nederlandse markt willen brengen, moeten daarvoor nu een retoursysteem opzetten, terwijl ze dat in andere landen niet hoeven.

De Nederlandse frisdrankfabrikanten en supermarkten wilden al langer af van het verplicht hergebruik van PET-flessen. Ze moeten hiervoor een kostbare infrastructuur in stand houden voor het innemen, opslaan, vervoeren en wassen van gebruikte PET-flessen. Vanaf 2006 kunnen supermarkten ingenomen PET-flessen direct pletten, waardoor ze veel minder ruimte in beslag nemen. Het plastic kan worden gerecycled tot nieuwe PET-flessen. Om ervoor te zorgen dat consumenten de PET-flessen wel blijven inleveren, blijft het bestaande statiegeldsysteem gehandhaafd.

Een nadeel van het nieuwe systeem is dat het recyclen van PET-flessen een veel zwaardere milieubelasting vormt dan het hervullen van PET-flessen. Om dit te compenseren, moeten frisdrankfabrikanten daarom voortaan ook kleine PET-flessen (0,5 liter) gaan inzamelen. Die komen nu nog in het huisvuil terecht en worden verbrand. Door ze in te zamelen, kunnen ze ook gerecycled worden tot nieuwe flessen.

Er komt vooralsnog geen statiegeldsysteem voor kleine flessen. Frisdrankfabrikanten mogen eerst proberen of ze consumenten ook zonder statiegeld kunnen bewegen tot het inleveren van de kleine flessen. De industrie denkt erover hiervoor verenigingen en scoutinggroepen in te zetten. De frisdrankfabrikanten hoeven niet zoals bij grote flessen minimaal 95 procent weer in te zamelen. Van Geel is tevreden als de industrie erin slaagt 55 procent van alle flesjes te recyclen. Lukt dit niet, dan komt er alsnog statiegeld op de flesjes.

Het opzetten van een inzamelsysteem van kleine PET-flessen kan volgens Van Geel ook bijdragen aan het terugdringen van de hoeveelheid drankverpakkingen in zwerfafval.