Kamer vraagt om F-16's voor Afrika

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederland F-16 vliegtuigen of andere toestellen beschikbaar stelt voor luchtsurveillance in het grensgebied van Congo met Burundi en Rwanda.

Op die manier zouden de verplaatsingen op de grond van agressieve groepen tijdig kunnen worden gesignaleerd. De Kamerleden Ferrier (CDA), Koenders (PvdA) en Dittrich (D66) hebben deze suggestie gedaan bij terugkeer van een reis naar het Grote Merengebied. Daar zijn de spanningen tussen Hutu's en Tutsi's weer fel opgelaaid. In een kamp in Burundi, dichtbij de grens met Congo, werden anderhalve week geleden zo'n 160 Tutsi's vermoord door Hutu-rebellen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf vanmorgen echter aan dat het kabinet vooralsnog niet voelt voor het sturen van manschappen of materieel naar het gebied. Dit ondanks een verzoek van VN-secretaris-generaal Kofi Annan om de vredesmacht MONUC in Congo uit te breiden. Volgens Buitenlandse Zaken is het niet zozeer zaak MONUC uit te breiden als wel effectiever te maken.

Ferrier en Koenders zeggen beiden er begrip voor te hebben dat het kabinet geen troepen naar het Grote Meren-gebied kan sturen. Nederland heeft momenteel weinig troepencapaciteit achter de hand door deelname aan andere missies. In Irak is zojuist een nieuwe groep van ruim 1.300 man van de Koninklijke Landmacht aangetreden. Ook zijn enkele honderden militairen actief in Afghanistan of staan ze op het punt daar naartoe te gaan. De Nederlandse aanwezigheid in Bosnië wordt thans na een periode van tien jaar geleidelijk aan afgebouwd.

Volgens de Kamerleden, die samen een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vertegenwoordigen zouden vliegtuigen, bijvoorbeeld F-16 fotoverkenners, een nuttige bijdrage kunnen leveren aan de stabiliteit in de regio van de Grote Meren.

Ze hebben tijdens hun reis vastgesteld dat de toestand zeer labiel is, uitmondend in nieuwe spanningen tussen Hutu's en Tutsi's. Koenders: ,,Een nieuwe Afrikaanse oorlog dreigt.'' Volgens de PvdA'er hebben de Fransen vorig jaar aangetoond dat met een relatief kleine vredesmissie veel kan worden bereikt.