Journaal te huur

Het Journaal is te huur, compleet met de presentatoren Gijs Wanders en Annette van Trigt. Niet via de NOS, maar via John Bukman Management in Amsterdam die `Het Journaal' op internet in de aanbieding doet als ,,een andere invulling van uw congres''.

Hoofdredacteur Hans Laroes van het NOS-Journaal reageert verbaasd: ,,Ik kom nog steeds nieuwe dingen tegen''. Laroes, die dezer dagen een gesprek heeft met Wanders en Van Trigt over hun niet bij hem gemelde bijverdiensten bij uitkeringsinstantie UWV, zegt stappen te ondernemen. ,,Als het zo is dat Journaalpresentatoren daar Journaaltje gaan spelen, lijkt me dat totaal ongewenst en dient het consequenties te hebben. Het format Journaal is van de NOS en kan niet zomaar worden gebruikt door derden.''

Directeur H. Groen van John Bukman (`leverancier van landelijk bekende presentatoren en journalisten') zegt dat er nog geen vraag geweest is naar Het Journaal. Groen: ,,We hebben het nog niet gedaan. Ik denk dat het wel zou kunnen. Het is niet echt het Journaal, maar een journaalachtige setting. Ik denk wel dat wij het mogen aanbieden. Misschien dat er rechten betaald moeten worden, dan zouden we om de tafel moeten gaan zitten met de NOS.''

Dat heeft weinig zin, blijkt uit de reactie van Laroes: ,,Ik zal nooit toestemming geven voor het gebruik van het format in welke presentatie dan ook.''

Volgens hoofdredacteur Laroes moet Bukman stoppen met het aanbieden van `Het Journaal'. [Vervolg JOURNAAL: pagina 2]

JOURNAAL

Hoofdredacteur Laroes verbaasd

[Vervolg van pagina 1] Hans Laroes: ,,De term Journaal is niet beschermd, maar het is duidelijk in welke context de term wordt gebruikt, zeker gezien de mededeling dat dit format door Journaal-presentatoren wordt verzorgd.''

Laroes sprak gisteren met Gijs Wanders over zijn klussen voor uitkeringsinstantie UWV. Wanders heeft naast zijn vaste dienstverband bij het NOS-Journaal sinds november 1999 een eenmanszaak voor `het geven van bedrijfspresentaties en mediatrainingen'. Bij UWV verdiende hij in twee jaar tijd bijna 200.000 euro met dagvoorzitterschappen en het leiden van gesprekken. Ook adviseerde hij tijdens zulke bijeenkomsten, volgens UWV.

Laroes zegt dat Wanders gemeld heeft dat hij nooit bij Bukman Journaal-formats heeft aangeboden. Wel was hij ook daar actief als dagvoorzitter en gespreksleider.

Vanmiddag zou Laroes een gesprek hebben met Annette van Trigt en Jeugdjournaal-presentator Hans Smit. Beiden werkten ook voor UWV zonder dat Laroes het wist.

Na afloop verwacht Laroes conclusies bekend te kunnen maken. ,,Wie rekent op ontslag, kan lang wachten'', aldus de hoofdredacteur. Het wordt veeleer een reprimande wegens het overtreden van de CAO-bepalingen (voor de klussen was vooraf toestemming nodig) in de categorie `eens maar nooit meer'.

Laroes heeft gisteren de medewerkers van het NOS-Journaal per memo opgeroepen álle nevenwerkzaamheden te melden. ,,Ik wil het nu van iedereen weten, om niet nog eens overvallen te worden met nieuwe feiten. Ik heb ook geschreven dat als later klussen opduiken die nu niet gemeld zijn, er een echt probleem is.''

Uit informatie die het KRO-programma Reporter ontving van departementen bleek vorige week dat veel journalisten bijklussen bij de rijksoverheid. Onder hen waren de Journaalpresentatoren Wanders en Van Trigt, maar ook Charles Groenhuijsen, Margriet Brandsma, Pia Dijkstra, Philip Freriks en Noraly Beyer.

Uit de opgaves bleek ook dat Journaal-verslaggevers geconfronteerd worden met schnabbelende collega's. Dat gebeurde bijvoorbeeld op 31 mei 2001, toen Charles Groenhuijsen (tegen een vergoeding van 7.300 euro) de leiding had van een corruptiecongres van het ministerie van Justitie. Zijn toenmalig collega Kees Boonman deed er verslag van voor het Journaal van acht uur.