`Iedereen kan zijn rap op het web zetten'

Dankzij internet kan iedere rapper snel reageren op nieuws. Dat bleek vorige week nog na het nummer over de Leeuwarder die zijn vriendin verbrandde.

Zoals de afgelopen maanden is gebleken is hiphop inmiddels een vogelvrij medium. Iedereen met een computer kan programma's downloaden om een nummer mee op te nemen en te mixen. Voeg daarbij de mogelijkheid om van duizenden rapliedjes de instrumentale versies te downloaden en het wordt duidelijk dat de totale democratisering zo langzamerhand bereikt is. Ooit golden bij hiphop als minimale voorwaarden `two dj's and a microphone', tegenwoordig is er niets meer nodig dan een pc en een woordenboek.

Dat leidde een paar maanden geleden tot de rap van DHC (Den Haag Connectie) waarin Ayaan Hirsi Ali werd bedreigd. Vorige week bleek op internet een rap te circuleren van de Iraakse jongen Awa uit Leeuwarden, die twee weken eerder zijn vriendin in brand stak. Voordat hij werd gearresteerd heeft hij nog snel een rap gemaakt met een instrumentale achtergrond van D12 (de vriendenclub van Eminem) om zijn spijt te betuigen.

Als reactie daarop rapte Lange Frans, van het duo Lange Frans & Baas B uit Diemen, in het radioprogramma van Giel Beelen op 3FM een `free style' (improvisatie) genaamd Pannenkoek. De rap duurde ongeveer een minuut en wordt niet op cd uitgebracht. Lange Frans, die samen met Baas B op dit moment een hit heeft met Moppie, veroordeelde de excuus-rap van Awa met een felle tekst: ,,Wat je heb gedaan is een pannenkoeken actie/ maar daarna nog een fucking rap als reactie/ hoe kan je nou gaan denken dat dat iets goed maakt?/ wat Nederland wil weten is hoe jouw bloed smaakt!''

Lange Frans doet wekelijks een free style voor Giel Beelen, maar hij kreeg nog nooit zoveel reacties als nu. Hij noemt het zelf een ,,verbale tik om de oren'' van de Iraakse jongen. Awa was tot zijn arrestatie voorman van de rapcrew LORDS, die nog onlangs in Sneek had opgetreden. Frans sluit Pannenkoek af met de woorden: ,,Het laatste wat ik wil zeggen namens hip-hop in Nederland is dat jij nooit meer mag rappen/ een verbod op microfoons voor kneuzen zoals jij!''

Hoe ziet hij zo'n verbod? ,,Ik weet ook wel dat het niet te realiseren is. Iedereen kan een rap opnemen, en op internet zetten. Maar het is bij wijze van spreken. Als rapper ben je een woordvoerder van een groep, of die groot of klein is hangt af van het woord dat je voert. Daarom heb je een sociale verantwoordelijkheid. Je moet er niet aan denken dat kids het idee krijgen dat je best zoiets afschuwelijks kan doen als die jongen deed, zolang je achteraf maar je excuses maakt in een rap.''

Volgens Lange Frans is er een groot verschil met de Hirsi Ali-diss van DHC. ,,Het zit hem in het feit dat deze Awa eerst de daad pleegt en dan er een rap over maakt. Terwijl die jongens van DHC wel rapten over vreselijke dingen die ze Hirsi Ali wilden aandoen maar het niet hebben gedaan en waarschijnlijk ook nooit zullen doen.''

Internet heeft veel invloed op de ontwikkeling van de hiphopscene. ,,Vroeger was het duur om een nummer op te nemen. Je moest wel overtuigd zijn van je eigen kunnen voordat je daar geld en tijd aan ging besteden. Tegenwoordig is hiphop zo toegankellijk dat hobbyisten ook hun gang kunnen gaan. En ik ben er helemaal voor! Als Lange Frans & Baas B hebben wij tenslotte ook al twee cd's volgerapt met behulp van beats die we van het net hadden geplukt. Dat past in de ethiek van de hiphop: je mag gebruik maken van andermans basistracks. Pannenkoek is gemaakt met een track van Jadakiss.''

Lange Frans heeft intussen bericht gehad van vrienden van Awa, dat ze `op zoek zijn' naar hem. ,,Daar maak ik me niet druk over, het is toch een stelletje pannenkoeken bij elkaar. We hebben ook een reactie gehad van familie van het slachtoffer. Ze schreven dat ze blij waren met wat Giel en ik hadden gedaan. Dat maakte voor ons alle heisa in een keer goed.''

    • Hester Carvalho