Holmes neemt Mutola titel af op 800 meter

De Britse atlete Kelly Holmes heeft gisteren de olympische titel op de 800 meter veroverd. Titelverdedigster Maria Mutola uit Mozambique moest genoegen nemen met een vierde plaats.

De naar Zuid-Afrika uitgeweken loopster, vorig jaar goed voor een prijzengeld van 1,3 miljoen dollar, sneuvelde met de finish in het zicht. Holmes maakte een einde aan een periode vol blessures. Waar iedereen een duel tussen Mutola en de Sloveense Jolanda Ceplak verwachtte, eindigde Holmes als eerste. De voormalige legerofficier combineert de laatste jaren de 800 met de 1.500 meter. Sinds ze dat doet, levert de 800 steeds meer resultaat op. Vorig jaar eindigde ze achter Mutola als tweede op de wereldkampioenschappen. In Sydney veroverde ze brons. ,,Ik ben in een shock'', verklaarde Holmes na afloop. ,,Door het trainen voor de 1.500 had ik nog kracht aan het einde van de race.''

Sinds 2000 traint Holmes met Mutola. De atlete uit Mozambique zocht na haar olympische zege een nieuwe motivatie. Drie keer wereldkampioen in de buitenlucht, als eerste olympisch goud voor Mozambique: ze had alles wat haar hart begeerde. Alleen het wereldrecord op de 800 meter zal buiten haar bereik blijven. Dat staat al lang op 1.53,28 van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova, maar dat record werd destijds in verband gebracht met doping. Mutola kwam ooit tot laag in de 1.55, maar verder ook niet.

Op haar vijfde Olympische Spelen bleef het eremetaal buiten bereik van Mutola. Holmes won in 1.56,38. Nummer twee Benhassi, nummer drie Ceplak, Mutola en nummer vijf Andirianova eindigden allemaal onder de 1 minuut en 57 seconden. Zeven vrouwen bleven onder de twee minuten. ,,Het goud is in goede handen'', stelde Mutola na afloop vast.

Gisteren werd ook de 400 meter gelopen, die overtuigend door Jeremy Wariner werd gewonnen. De Amerikaan liep de volle ronde in 44,00 seconden, iets boven het wereldrecord van 43,18 seconden. De 20-jarige Wariner is met zijn zege de opvolger van Michael Johnson die jarenlang de 200 en 400 meter in zijn greep hield. Beide lopers zijn afkomstig uit Texas en Wariners trainer Clyde Hart was ook de vaste begeleider van Johnson. Als commentator van de BBC is de voormalige kampioen aanwezig in Athene. ,,Deze jongen gaat het helemaal maken. Hij deelde zijn race voortreffelijk in. Dat kunnen alleen de allerbesten.''