Geen `goed bestuur' bij beursgang van Google

De Amerikaanse internetzoekmachine Google wilde zijn beursgang vorige week zo democratisch mogelijk laten verlopen door te kiezen voor de ongebruikelijke methode om zijn aandelen via internet te veilen. Maar het bedrijf zelf is allesbehalve vriendelijk voor aandeelhouders. Dat is het oordeel van de Amerikaanse beleggingsadviseur Institutional Shareholder Services, ISS. Google staat onderaan een lijst met de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven die door ISS zijn gerangschikt volgens `corporate governance', ofwel goed ondernemingsbestuur.

Met name de twee soorten aandelen die Google heeft, met een ongelijk stemrecht, weegt zwaar in de negatieve beoordeling. Ook de supermeerderheid die binnen Google is vereist voor het goedkeuren van fusies en allianties, is volgens ISS een minpunt. Verder kritiseert ISS het feit dat minder dan tweederde van de commissarissen bij Google ,,onafhankelijke buitenstaanders'' zijn.

Het ISS-instituut heeft ook enkele positieve aspecten in de bedrijfsstructuur van Google gevonden, waaronder de scheiding van de functies van de CEO (de uitvoerend directeur) en van de voorzitter van de raad van commissarissen (waar bij Amerikaanse bedrijven meestal ook de bestuurders in zitten).

Een woordvoerder van Google weigerde gisteren commentaar te geven. De koers van Google, dat vorige week donderdag voor 85 dollar naar de beurs ging, steeg gisteren verder tot 109,40 dollar.