De laatste Onassis-telg

We zien Athina Roussel, beter bekend als Athina Onassis, in een witte trui, spijkerbroek en met bril naar buiten komen. Ze kijkt verlegen de camera in. `Waar ga je naar toe?' vraagt de interviewer. `Naar school', zegt ze. Maar niet op de fiets of met de bus. Nee, Athina wordt door twee bodyguards in een gepantserde auto naar haar Zwitserse school gebracht. En ze rijden elke dag een andere route. Haar vader is namelijk bang voor ontvoeringen, want Athina is het rijkste meisje ter wereld met een vermogen van circa 3 miljard dollar.

Toch gaat deze documentaire niet zozeer over Athina. Er valt over haar nog niet veel te zeggen. Ze is een tiener en alles wordt voor haar beslist. Athina is de aanleiding om te kijken hoe het is om in een steenrijke familie op te groeien. Ze blijkt vooral aanleiding om een documentaire over de legendarische familie Onassis te maken.

Als de één uur durende documentaire begint, zwelt de muziek aan. Het is spannende muziek. Deze sensationele introductie is niet geheel ongefundeerd, want het leven van Athina's familie leest als een soap. Drama, drama, drama.

Het begint allemaal met Aristoteles Onassis, Athina's opa. Deze doodnormale Griek zet zijn eigen olietransportbedrijf op en wordt multimiljonair. Hij trouwt en krijgt twee kinderen: Alexander en Christina. Alexander komt om bij een vliegtuigongeluk en met Christina loopt het ook niet goed af. Na veel ellende – in twee jaar tijd verliest Christina haar vader, moeder en broer – trouwt ze na drie huwelijken met haar droomprins Thierry Roussel. Ze krijgen een dochter, Athina. Ze adoreert haar en Athina krijgt alles. Maar lang kan Christina haar dochter niet verwennen. Als Athina 3 jaar is, overlijdt Christina, waarschijnlijk door zelfmoord.

Dat geld niet gelukkig maakt, heeft Athina inmiddels al geleerd van haar familie. Ze wil normaal zijn, zegt ze. Of dat lukt komt de kijker niet te weten, maar ze heeft wel een poster van de Spice Girls en ze draagt haar Rolex niet naar school. ,,Ik weet weinig over mijn opa, alleen dat hij geliefd was en rijk. Ik wil het liefst de naam Onassis vergeten, want die zorgt alleen maar voor problemen.'' De documentaire is al vier jaar oud en Athina is dit jaar 18 jaar geworden. De vraag rest daarom hoe het de laatst overgebleven telg uit de Onassis-familie zal vergaan. Kan ze een `normaal' leven leiden?

Net5.doc.: Het rijkste meisje van de wereld, morgen, Net5, 22.30-23.30u.