Bush veroordeelt anti-Kerry spots en looft rivaal

De Amerikaanse president, George Bush, heeft gisteren gezegd dat er een einde moet komen aan de politieke televisiespots en advertenties die worden gefinancierd door onafhankelijke belangengroepen. Daartoe rekent hij ook een omstreden spotje waarin de heldhaftigheid van de Democratische presidentskandidaat John Kerry in twijfel wordt getrokken.

Bush is met die oproep ten dele tegemoetgekomen aan het verzoek van de Democraten om openlijk zijn afkeuring uit te spreken over de activiteit van een groep Vietnam-veteranen die zich de Swift Boat Veterans for Truth noemen. De in naam onafhankelijke groep, die geld heeft ontvangen van twee Texaanse ondernemers die rijkelijk in de politieke campagnes van de familie Bush hebben geïnvesteerd, beweert in het spotje dat Kerry over zijn militaire verleden heeft gelogen.

Daarop heeft de campagne van Kerry des duivels gereageerd. Veel van de als feiten gepresenteerde bewijzen tegen Kerry zijn onmiddellijk met historische documenten weerlegd. Maar inmiddels woedt de discussie over de kwestie al bijna twee weken. Vooraanstaande Democraten vrezen nu dat de hele zaak, met nog enkele dagen te gaan tot het begin van de Republikeinse Conventie, wel degelijk schadelijk zou kunnen zijn voor de Kerry-campagne. De Democratische kandidaat gebruikt zijn Vietnam-verleden veelvuldig om de Amerikaanse kiezer ervan te overtuigen dat hij is opgewassen tegen de gevaren van terreur die de Verenigde Staten bedreigen.

Bush' kritiek op de onafhankelijke groeperingen, die bekend staan als 527's, was vooral algemeen geformuleerd. ,,527's zouden niet moeten bestaan'', zei hij. Maar hij weigerde de Swift Boat Veterans te veroordelen. Over Kerry's oorlogsverleden zei hij: ,,Kerry heeft zijn plicht bewonderenswaardig vervuld en hij mag trots zijn op wat hij heeft gepresteerd.'' Over vermeende leugens zei hij niets. Aanhoudende vragen wees hij van de hand door te zeggen dat ,,we zouden moeten praten over wie het beste leiding kan geven aan dit land ten tijde van de oorlog tegen het terrorisme''.

De Swift Boat Veterans for Truth stonden juist op het punt hun tweede televisiespot te lanceren waarin aandacht wordt besteed aan het volgens de groep kwalijke optreden van Kerry voor een commissie van de Senaat in 1971. Anders dan in het eerste spotje is dat onderwerp wel omstreden in de Verenigde Staten omdat Kerry toen optrad als de uitgesproken anti-oorlogsactivist die hij na terugkeer uit Vietnam was geworden.