Zwemploeg wankelt

Het voortbestaan van de professionele zwemploeg Topzwemmen Amsterdam (TZA) is onzeker. Het bestuur van de niet-clubgebonden stichting heeft hoofcoach Fedor Hes gisteren in Athene laten weten dat de financiering voor de komende olympische cyclus (vier jaar) nog niet rond is. ,,Op dit moment zullen we de olympische activiteiten niet starten, omdat we geen zekerheid kunnen bieden voor de periode na 1 oktober'', zegt voorzitter Cees Vervoorn.

TZA ontstond drie jaar geleden, in de euforie van de Sydney-successen. Het initiatief rust op drie financiële pijlers. Van die drie geldschieters heeft tot dusverre slechts één partner (gemeente Amsterdam) formeel toegezegd om het project tot en met 2006 te ondersteunen. Het wachten is op concrete toezeggingen van de vijf sponsors, waaronder T-Mobile, en de Stichting Topzwemmen Nederland (STN), het topsportorgaan van de Nederlandse zwembond. Manager Michiel Bloem hoopt de financiering in de komende weken alsnog rond te krijgen. Hij laat zich niet uit over de hoogte van het bedrag (naar schatting 540.000 euro, red.) voor de komende vier jaar, en waagt zich evenmin aan voorspellingen. ,,Wij willen geen valse verwachtingen wekken en niemand voor de gek houden. Onszelf niet, maar uiteraard ook de zwemmers en de trainers niet.''

TZA was met vier zwemmers (Thijs van Valkengoed, Johan Kenkhuis, Marleen Veldhuis en Chantal Groot) vertegenwoordigd bij het zaterdag afgesloten olympisch zwemtoernooi in Athene. Met uitzondering van schoolslagspecialist Van Valkengoed wonnen allen een medaille, zij het in estafetteverband (4x100 vrij).

De ploeg zou komend seizoen worden uitgebreid met onder anderen midden-langeafstandszwemmers Thomas Felten en Bas van Velthoven, en rugslagzwemster Rieneke Schinkel.