Zoeken naar site Google

Internetbedrijf Google, waarvan de beurskoers na twee handelsdagen met ruim 27 procent is gestegen, zoekt wiskundigen en ingenieurs. En doet dat op een bijzondere manier.

Sinds enige weken staat langs een snelweg in Silicon Valley, waar het hoofdkantoor van internetzoekmachine Google is gevestigd, een reclamezuil met een raadselachtige boodschap: {Het eerste priemgetal van 10 cijfers uit de decimalen van e}.com.

Priemgetallen zijn cijfers die uitsluitend deelbaar zijn door 1 of het getal zelf, zoals 7, 11 of 29 en e is een wiskundig getal (grondgetal van de natuurlijke logaritmen) waarvan het aantal decimalen oneindig doorloopt en begint met 2,718281828459. Wie de oplossing van dit vraagstuk weet, heeft een getal in handen dat een website voorstelt.

De oplossing van het probleem deed al snel de ronde op, hoe kan het ook anders: internet. Het eerste priemgetal van 10 cijfers uit de decimalen van e is het getal 7427466391. Wie dit getal invult in zijn webbrowser en daarachter .com invult komt bij een pagina uit die helaas nog geen online sollicitatieformulier bevat. De werkzoekende krijgt opnieuw een wiskundig vraagstuk, de oplossing van een vergelijking waarvan vier waarden zijn gegeven en de vijfde moet worden bepaald. Wie de oplossing kent moet deze invoeren op de website van Linux, het besturinggssysteem waarmee Google werkt. Op websites wordt gesproken van een lastig probleem.

Maar internet speelt Google parten. Op het webadres www.michaelhoover.org/mike/ is bijvoorbeeld uitgebreid beschreven hoe het getal is gevonden, zonder dat hierbij overigens fraaie wiskunde aan te pas komt. Het is een trial and error-methode. Wie het getal invult komt terecht bij de website van Google Labs, de onderzoeksafdeling van het bedrijf. You've made it to Google Labs and we're glad you're here. Er staat een e-mailadres bij voor het verzenden van een curriculum vitae.

Het is onduidelijk hoeveel mensen de oplossing hebben gevonden en vervolgens hebben gesolliciteerd. Overigens zoekt Google Nederland op dit moment vijf mensen – maar geen wiskundigen.