Vietnam rijdt Kerry in de wielen

De Democratische presidentskandidaat John Kerry praat graag en veelvuldig over zijn Vietnam-verleden. Zijn campagneboodschap luidt dat hij als oorlogsveteraan is opgewassen tegen dreigingen van terreur. Maar volgens de Swift Boat Veterans for Truth, een groep Amerikaanse Vietnam-veteranen die Kerry aanvalt, liegt de Democraat over zijn eigen oorlogsverleden.

In een in enkele Amerikaanse staten uitgezonden televisiespot wordt Kerry door de veteranen `ontmaskerd'. Voornaamste aanklacht: Kerry zou grote haast hebben gemaakt met het binnenhalen van zijn Purple Hearts, de onderscheiding voor grote moed waarvan Kerry er drie heeft opgespeld gekregen. Op die manier zou hij zo snel mogelijk het strijdtoneel hebben kunnen verlaten.

Dat gaat Kerry, die zich altijd heeft verzet tegen negatieve campagnevoering, veel te ver. In een gisteren voor het eerst uitgezonden campagnespot beschuldigt hij president Bush ervan de Swift Boat-veteranen indirect te hebben gefinancierd. Zo hebben Kerry-adviseurs vastgesteld dat de fondsen voor financiering van het filmpje, grotendeels afkomstig is van twee Texaanse ondernemers die rijkelijk hebben geïnvesteerd in de politieke toekomst van vader en zoon Bush. De campagne van Bush heeft iedere vorm van betrokkenheid ontkend.

`Bush heeft John McCain vier jaar geleden ook ten onrechte beschuldigd' meldt een commentaarstem in het filmpje van Kerry. Het is een verwijzing naar de laster door Bush-getrouwe groeperingen die McCains nominatie voor de Republikeinse kandidatuur tijdens de presidentsverkiezingen in 2000 trachtten te saboteren. `Nu doet hij hetzelfde tegen John Kerry', aldus het filmpje.

Sommige Democraten vrezen nu dat de anti-Kerry-campagne hun kandidaat schaadt. ,,Als je biografie je belangrijkste verkiezingspunt is en er zijn aanhoudend aantijgingen die de geloofwaardigheid van je biografie ondermijnen, dan heb je een groot probleem'', aldus een anonieme Democraat uit de campagne van Kerry tegenover The New York Times.

Kerry heeft militaire documenten opgediept om aan te tonen dat van `haast' in Vietnam geen sprake is geweest. Maar de voormalige Republikeinse presidentskandidaat Bob Dole noemde Kerry tegenover de Amerikaanse televisiezender CNN `onbetrouwbaar'. ,,De ene dag [...] gooit hij zijn medailles weg, de volgende dag zegt hij `Ik wil president worden want ik ben een Vietnam-veteraan''', aldus Dole. Kerry werd na terugkeer uit Vietnam een uitgesproken anti-oorlogsactivist.