Van Grunsven nadert top

Anky van Grunsven heeft vanochtend in het olympische dressuurtoernooi een goed optreden achter de rug met haar paard Gestion Salinero. De titelverdedigster kreeg daardoor, na een minder optreden dit weekeinde, weer zicht op het goud. De Duitse favoriete Ulla Salzgeber maakte met haar paard Rusty een aantal fouten en staat in de tussenstand na twee onderdelen nog maar iets meer dan een half procent voor op Van Grunsven. De Spaanse amazone Beatriz Ferrer-Salat is derde. Woensdag beslist de kür op muziek over de medailleverdeling.

Het atletiekprogramma in Athene stond gisteren vooral in het teken van de 100 meter sprint voor mannen en de marathon voor vrouwen. De snelste man bleek de Amerikaan Justin Gatlin (9,85 seconden) te zijn, die iets rapper was dan de Portugees Francis Obikwelu (9,86). Maurice Green, olympisch kampioen van 2000, werd derde met een tijd van 9,87 seconden. Bij de marathon won de Japanse Mizuko Noguchi onder extreem warme omstandigheden. De Britse favoriet Paula Radcliffe moest na 36 kilometer opgeven.

De Nederlandse olympische ploeg heeft dit weekeinde een gouden, een zilveren en drie bronzen medailles aan het totaal toegevoegd. In totaal heeft de equipe nu zeventien medailles behaald, waarmee Nederland een veertiende plaats inneemt. Het goud was afkomstig van zwemster Inge de Bruijn, die zaterdag het snelst was op de 50 meter sprint. Onder toeziend oog van premier Balkenende zwom ze het kortste onderdeel in 24,58. Daarmee behaalde ze haar achtste olympische medaille, wat de 31-jarige De Bruijn tot de succesvolste Nederlandse olympische sporter uit de geschiedenis maakt.

Wielrenster Leontien van Moorsel sloot haar loopbaan gisteren af met een bronzen medaille op de individuele achtervolging. De viervoudig olympisch kampioene klopte in de strijd om de derde plaats de Australische Katherine Bates. Winnares van olympisch goud werd de Nieuw-Zeelandse Sarah Ulmer.

Drie medailles kwamen gisteren van de roeiploeg. De grootste verrassing kwam van de mannen acht die zilver veroverde. Pas in maart kwam deze combinatie tot stand, nadat andere ploegen door ruzies uiteen waren gevallen. De vrouwen acht behaalde brons, terwijl de mannen vier-zonder-stuurman gisteren op 0,05 seconden brons miste. Een bronzen medaille was wel weggelegd voor de vrouwen dubbeltwee lichtgewicht. Voor Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen was dit ,,onze eerste medaille op een groot toernooi.''

Athene pagina 11, 12 en 14