Thailand tekent verdrag gevangenen

Nederland en Thailand sluiten een verdrag waardoor Nederlanders die in Thailand gevangen zitten een deel van hun straf in Nederland kunnen uitzitten. Minister van Buitenlandse Zaken Bot en de Thaise ambassadeur in Nederland zouden het verdrag vanmiddag ondertekenen.

Wanneer het verdrag in werking treedt hangt af van de snelheid waarmee de Raad van State en de Tweede en Eerste Kamer het behandelen. Wat de Thai betreft is het verdrag van kracht als vanmiddag de ambassadeur getekend heeft; het Thaise parlement heeft het verdrag al geratificeerd. Het duurt nog minimaal vier maanden voor de afspraken effectief zijn. Het verdrag treedt namelijk pas een maand na publicatie ervan in het Staatsblad in werking. Daarvoor moet het parlement de overeenkomst hebben geratificeerd. Er zitten in ieder geval drie maanden tussen ratificatie en de publicatie in het Staatsblad. Voordat het naar het parlement gaat, moet het voor advies naar de Raad van State. De Thaise autoriteiten hebben Bot al toegezegd dat zij snel zullen beslissen na elk Nederlands verzoek tot overplaatsing dat op grond van het verdrag wordt gedaan.

Momenteel zitten dertien Nederlanders in Thaise gevangenissen, de meeste voor drugszaken. De bekendste gevangene is de Amsterdamse marktkoopman Machiel Kuijt die in eerste instantie werd vrijgesproken van drugssmokkel, maar daarna tot levenslang werd veroordeeld en nu afwacht wanneer zijn cassatie dient.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries schrijft in De Telegraaf van afgelopen zondag ,,de jankverhalen'' over Machiel Kuijt ,,behoorlijk zat'' te zijn. Volgens De Vries is Kuijt een `oude bekende' van de politie die sinds 1984 regelmatig met justitie in aanraking is geweest ,,voor oplichting, (zware) geweldpleging, overtreding van de Wet wapens en munitie en ook wegens drugsdelicten en een keer wegens deelneming aan een criminele organisatie.''