Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage met nieuwe feiten over de particuliere jeugdzorginstelling Difference in Haaksbergen waar kinderen geslagen werden en regelmatig geen eten kregen. Ook zijn er aanwijzingen dat er sprake is van fraude met overheidsgeld. Ned.1, 20.32-21.00u.

Nova. Gesprek met drs. Heinz Polzer naar aanleiding van zijn 85ste verjaardag. Verder aandacht voor het bezoek van Kamerleden aan Burundi en het tumult rondom de LPF. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Havenzicht voor daklozen. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Sahara. Derde aflevering van een serie van de Brit Michael Palin over de uitgestrekte en meedogenloze woestijnvlakten van de Sahara. Deze keer reist hij van Timboektoe naar Ingal in Niger en trekt samen met een groep Toearegs dwars door de woestijn. Ned.1, 23.45-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Cellist Pieter Wispelwey over de `Bach-marathon' in het Amsterdamse Concertgebouw, een vooruitblik op het tv-seizoen en een reportage over de 35-jarige kunstfluiter Geert Chatrou uit Mierlo. Ned.3, 19.02-19.30u.

Kwestie: Wie is dat rare kindje in de klas? Steeds meer betrokkenen pleiten ervoor minder begaafde kinderen, ook die met een mentale of motorische beperking, naar een normale school te sturen in plaats van naar een speciale opvang. Canvas, 20.55-21.35u.

OLYMPISCHE SPELEN

Athene. Hoogtepunten, samenvattingen van vandaag en rechtstreekse verslagen van volleybal Nederland tegen Australië, de tienkamp heren met 100 meter, verspringen, kogelstoten, hoogspringen, 400 meter, finale tafeltennis en finales turnen (19.00u. sprong; 19.35u. balk; 20.10u. brug; 20.45u. vloer en 21.20u. rekstok). Verder om 18.00 uur de halve finale beachvolleybal, 19.20 de finale discuswerpen en om 19.30 het Nederlandse hockey herenteam tegen Australië en om 21.00 uur de finale vrouwen 5000 meter. Ook dressuur paardensport, het begin van het synchroonzwemmen, wielrennen op de baan en zeilen. Ned.2, 17.30-22.45u.

FILM

Lethal Weapon 3 (Richard Donner, 1992, VS). In hun derde film hangen de detectives Mel Gibson en Danny Glover meer dan ooit de pias uit. Cartoongeweld en spectaculaire actiescènes, gedraaid door Jan de Bont. SBS6, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Switch (Blake Edwards, 1991, VS). Erfgenaam van Billy Wilder en Ernst Lubitsch zaagt van dik hout planken in komedie die seksegebonden rolpatronen bespot. Verschrikkelijke macho wordt bij de hemelpoort teruggestuurd om, in de gedaante van een beeldschone vrouw, op aarde één vrouw te vinden die werkelijk om hem/haar geeft. Fraaie hoofdrol van Ellen Barkin. Net5, 21.35-23.25u., onderbroken door reclame.

A Thousand Acres (Jocelyn Moorhouse, 1997, VS). Draak over wraak van de regisseuse van Proof. Jessica Lange, Michelle Pfeiffer en Jennifer Jason Leigh als drie getergde zusters die van vader een lap grond krijgen. Ned.3, 22.55-0.40u.

City of Joy (Roland Joffe, 1992, GB/Frankrijk). Regisseur van The Killing Fields en The Mission confronteert andermaal het Westen met de Derde Wereld. Gedesillusioneerde dokter Patrick Swayze organiseert in Calcutta oppositie tegen de lokale uitbuiters. RTL4, 23.45-2.10u., onderbroken door reclame.

Born to Be Bad (Nicholas Ray, 1950, VS). Intelligent gefilmd maar voorspelbaar melodrama behoort niet tot de meesterwerken van de maker van Rebel without a Cause. Joan Fontaine excelleert als meedogenloze vrouw die, achter een onschuldig uiterlijk, een miljonair aan de haak slaat en minnaars tegen elkaar uitspeelt. Morgen, BBC2, 14.45-16.15u., zwart-wit.

RADIO

De Avonden. Een gesprek met de Amsterdamse stadsbioloog Remco Daalder over de steeds kunstmatiger scheidslijnen tussen cultuur en natuur: reigers, dassen en vossen in het stadsbeeld en campers in de Pyreneeën. De bioloog en vleermuizenonderzoeker Ronald Hoogenhout gaat naar een leegstaand pand in Amsterdam waar onlangs een kolonie van honderd vleermuizen is ontdekt. 747AM, 21.00-23.00u.

Desmet live. Herhalingen van o.a. de uitzending met historicus Fik Meijer over zijn boek Vercingetorix, Frankrijks oudste held en bekend uit de Asterix-verhalen, en literatuurcriticus Arnold Heumakers over Giacomo Casanova (1725-1798) en het essay dat hij schreef Lessen in levenskunst. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.