Spaanse hockeyers ook door

Het Spaanse mannenhockeyteam heeft vanmorgen in Athene de halve finales bereikt van het olympisch toernooi. In groep A behaalde de landenploeg van de Nederlandse bondscoach Hendriks een 3-0 zege op het nog puntloze Egypte.

Vanavond moet uit het duel tussen Duitsland en Zuid-Korea de tweede halvefinalist uit groep A komen. In groep B staan de mannen van Nederland en Australië al vast als halve finalisten. Zij strijden vanavond in een onderling duel om de groepswinst.

De Spaanse hockeymannen wonnen zaterdag het cruciale groepsduel tegen Pakistan met 4-0. Daarmee behaalde Hendriks een persoonlijke zege op zijn collega en landgenoot Oltmans, die bij Pakistan bondscoach is. Beide trainers waren verantwoordelijk voor de olympische titel (1996) en de wereldtitel (1998) van het Nederlands mannenteam. Hendriks was toen de assistent van Oltmans. Hendriks won in 2000 met Oranje als hoofdcoach (en zonder Oltmans) de gouden medaille bij de Spelen van Sydney. Spanje won zaterdag van Pakistan door drie doelpunten van Tubau en een treffer van Freixag. Pakistan is uitgeschakeld in het olympisch toernooi.

De Nederlandse hockeymannen waren zaterdagavond al zeker van een plaats in de halve finales. Oranje won toen met 4-2 van Argentinië, dat in groep B nog puntloos is. De Nederlandse doelpunten kwamen op naam van Reckers, Klaver, Taekema en De Nooijer.

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben gisteravond in Athene de groepsronde zonder puntenverlies afgesloten. Oranje won ook de vierde groepswedstrijd. De ploeg van bondscoach Lammers onttroonde olympisch kampioen Australië met 1-0. Donners maakte het enige doelpunt uit een strafcorner. Haar tweede treffer volgde een fractie na het eindsignaal en werd niet gehonoreerd. Australië, dat de afgelopen twee olympische toernooien won, werd door dit resultaat uitgeschakeld.

De Nederlandse vrouwen spelen morgenavond (17.00 uur Nederlandse tijd) in de halve eindstrijd tegen wereldkampioen Argentinië. Begin deze maand won Oranje in Spanje bij een vierlandentoernooi twee keer van de Zuid-Amerikaanse ploeg. De andere halve finale in Athene gaat tussen China en Duitsland.