Shahrukh Khan brengt Bollywood naar Ahoy'

De bijna goddelijke filmster Shahrukh Khan was op een Bollywood-spektakel in Rotterdam. Het uitzinnige publiek zong zijn hits woord voor woord mee.

Als er iets is dat de Indiase samenleving bindt, dan zijn dat de films uit `Bollywood'. De producten van de filmindustrie in Bombay, steevast voorzien van een gulle portie drama, actie en romantische liederen, zetten de Indiërs in alle hoeken van het land steeds weer in vuur en vlam. Verrukt dromen ze drie uur lang – want met minder nemen ze geen genoegen – weg voor het witte doek.

Hetzelfde geldt voor de Surinaamse Hindoestaanse gemeenschap in Nederland, die al evenzeer verslingerd is aan Bollywood. In Den Haag, waar zich de grootste concentratie Hindoestanen bevindt, kan men in weekends soms rond middernacht bij bioscopen een grote menigte signaleren. Het zijn Hindoestanen, die wachten tot ze eindelijk weer eens een heuse Bollywood-film op een groot scherm mogen zien.

Voor de Hindoestanen was het zaterdagavond dan ook een groots moment toen Shahrukh Khan, een Indiase filmster met welhaast goddelijke status, de première van zijn nieuwe show Temptation 2004 in het Rotterdamse Ahoy' hield. De afgeladen zaal was al snel buiten zinnen van enthousiasme. Vooral meisjes en jonge vrouwen gilden van pure opwinding. Wanneer de 39-jarige Khan of een paar van zijn goed gebouwde collega's zich weer eens achteloos ontdeden van een kledingstuk en er forse spierbundels tevoorschijn kwamen, zwol het gegil aan tot een snerpend concert, dat de trommelvliezen bijna deed klappen.

De show zelf is een curieuze mix van film, dans, acrobatiek, vuurwerk, muziek, musical en talkshow. Zoals het een typische Bollywood-productie betaamt, zijn liefde, hartstocht, lust en jaloezie de centrale thema's. Het ene moment waande de toeschouwer zich in een discotheek, met dreunende, westers aandoende muziek, het andere ogenblik voerde een onmiskenbaar Indiaas geluid de boventoon, vol honingzoete lyriek.

In een razend tempo volgden gecombineerde dans- en zangnummers elkaar op, af en toe onderbroken door videoclips met elementen uit films die voor ieder in de zaal gesneden koek waren. Shahrukh Khan zelf liet zich in het eerste deel van het ruim drie uur durende programma niet zien. Toen werd het publiek op temperatuur gebracht door nummers van andere, net iets minder hoog aangeslagen sterren, onder wie Prietty Zinta, Rani Mukherjee en Saif Ali Khan. Maar na een uur was Shahrukh Khan er dan plotseling, gestoken in een smetteloos wit pak en met die diepe stem die tienermeisjes bijkans in katzwijm doet vallen. Meteen schotelde de megaster de kolkende zaal enige liederen voor uit bekende films van zichzelf, overigens – naar goed Bollywood-gebruik – niet door hemzelf gezongen, maar door professionele playback-zangers, terwijl de ster zelf volstond met het bewegen van zijn lippen.

Shahrukh Khan speelde met de zaal. Toen het publiek eenmaal aan zijn voeten lag, ontbood hij om beurten enkele mensen uit de zaal voor een kort gesprekje op het podium, afgesloten met een ingehouden omhelzing. Zo kwam voor Hindoestaanse kantoormeisjes de verwerkelijking van al hun Bollywooddromen plotseling heel dicht binnen bereik. Met milde humor presenteerde de superster zijn podiumgasten, die vervolgens kort samen met hem een lied ten gehore mochten brengen of een dialoog uit een oude film – beide bij allen bekend. De zaal smulde er met volle teugen van. De grote ster ontpopte zich en passant als een mens van vlees en bloed.

De première in Rotterdam past in een trend. Steeds vaker onderneemt Bollywood projecten buiten India. De uitgebreide en vaak zeer vermogende diaspora, vooral in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, biedt een aantrekkelijk publiek. Op een persconferentie in Den Haag, waar Shahrukh Khan vrijdagmiddag al net zo uitbundig was ontvangen als later in Rotterdam, vroeg een Hindoestaanse journalist waarom Bollywood zich steeds meer op de Indiërs in het buitenland richt. ,,Jullie zijn gewoon rijker dan de mensen in India'', luidde het tamelijk platte antwoord van de megaster.

Shahrukh, zoals hij liefkozend door zijn fans wordt genoemd, kokketeerde bij die gelegenheid met zijn eenvoud. De man, die in India wegens zijn immense populariteit nooit ongestoord over straat kan gaan, zei op een vraag of dat niet lastig was. ,,Ach, ik sta gewoon 's morgens op en doe m'n werk.'' Maar aan zijn duizenden Haagse fans was zulke nederigheid niet erg besteed. ,,Hij is de grootste'', riep een van hen uitgelaten.

    • Floris van Straaten