Rabobank praat met fiscus over hypotheken

De Rabobank hoopt op goedkeuring van de belastingdienst voor een `islamitische' hypotheekconstructie, waarbij de Rabo-klant geen rente betaalt maar wel hypotheekkosten kan aftrekken voor zijn belasting. De Rabobank, de grootste verstrekker van hypotheken in Nederland, hoopt over een jaar dergelijke hypotheken voor islamieten te kunnen aanbieden. De bank gaat nog wel verder onderzoeken hoe groot de vraag in Nederland is.

Nederland telt naar schatting een kwart miljoen islamitische huishoudens (op een totaal van 7,1 miljoen huishoudens). Onbekend is hoeveel daarvan zich bij de financiële huishouding aan de sharia, de islamistische godsdienstwetten, wil houden. De islam kent onder meer een verbod op (woeker)rente, waardoor het voor sommige moslims problematisch is om van conventionele bankproducten gebruik te maken.

Verschillende Britse banken bieden al producten aan die in overeenstemming met de sharia zijn. Vorige week kreeg de Islamic Bank of Britain, die alleen dergelijke producten wil leveren, toestemming van de Britse financiële autoriteiten haar deuren te openen.

In Nederland hebben de grote banken nog geen islamitische producten. Fortis, ABN Amro en ING melden de mogelijkheden te onderzoeken, maar hebben geen concrete plannen. Bij De Nederlandsche Bank lopen geen vergunningaanvragen voor een islamitische bank in Nederland. De Belastingdienst zegt desgevraagd dat ,,rente geen rente hoeft te heten om als zodanig te worden aangemerkt''.