Politie gebruikt nieuwe `klapkogel'

Een lid van een arrestatieteam van de politie heeft zaterdagavond een verwarde man beschoten met een nieuw soort kogel, die officieel geen deel uitmaakt van de uitrusting van de politie. Politievakbond NPB wil opheldering van minister Remkes (Binnelandse Zaken) over het gebruik van de kogel.

Een 37-jarige man die in Woerden zijn partner met een mes bedreigde met een mes werd door het arrestatieteam utgeschakeld door een zogeheten bean bag. Deze `klapkogel' is in feite een zak gevuld met stukjes lood, staal of steen ter grootte van een twee-euromunt. Een bean bag dringt het lichaam niet binnen. ,,De inslag van een bean bag is even hard als een klap van een bokser'', zegt een woordvoerder van de Rotterdamse politie.

In 2001 en 2002 is door het Rotterdamse arrestatietam succesvol geëxperimenteerd met bean bags. Sindsdien worden deze nieuwe kogels incidenteel gebruikt door leden van het arrestatietam bij precaire situaties zoals het uitschakelen van gijzelaars, bankrovers en verwarde types met wapens. Bij het gebruik in Woerden heeft het openbaar ministerie van Utrecht goedkeuring verleend, aldus een woordvoerder van politie. ,,Het gebruik door het arrestateteam is juridisch niet geregeld'', zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit ministerie is de werkgever van politieambtenaren. De woordvoerder verwacht dat de kogel binnenkort officieel zal worden toegestaan.

Voorzitter Hans van Duijn van de politiebond NPB meent dat deze kogel in sommige gevallen meer schade kan aanrichten dan de gewone dodelijke munitie die de politie gebruikt. Overigens is het voor Van Duijn niet duidelijk wat de precieze werking van een bean bag is. ,,Het hangt ervan af waar de kogel het lichaam raakt. Bij hoofd en hart kan deze kogel misschien nog meer schade aanrichten dan de gewone munitie.'' Hij vreest ook voor de mogelijke juridische gevolgen voor agenten die dergelijke kogels gebruiken. ,,Ik ben benieuwd naar de consequenties als een slachtoffer er een rechtszaak van maakt.''