Poetin op bezoek in roerig Tsjetsjenië

De Russische president, Vladimir Poetin, heeft gisteren een kort en onverwacht bezoek aan Tsjetsjenië gebracht. Dat gebeurde een dag na een nacht van zware gevechten in de hoofdstad Grozny tussen rebellen en de Tsjetsjeense politie en een week voordat in Tsjetsjenië een nieuwe president wordt gekozen.

Poetin vertoonde zich niet in Grozny. Hij ging naar Tsentoroi, het dorp van de in mei door rebellen vermoorde Tsjetsjeense president Ahmad Kadyrov, om er bloemen te leggen op diens graf. Daarbij werd Poetin vergezeld door Kadyrovs zoon Ramzan, leider van een beruchte militie en sinds kort vice-premier van Tsjetsjenië, en door de Tsjetsjeense minister van Binnenlandse Zaken, Aloe Alchanov. Alchanov is Moskou's kandidaat bij de presidentsverkiezingen van komende zondag, en het bezoek van Poetin lijkt vooral bedoeld om hem in de aandacht van de Tsjetsjeense kiezer aan te bevelen. Tegelijkertijd lijkt het bezoek een terechtwijzing aan Ramzan Kadyrov, die aanvankelijk Alchanov steunde, maar de laatste weken steeds vaker zijn voorkeur voor een tegenkandidaat, Vacha Vissajev, kenbaar heeft gemaakt.

De nacht voor Poetins komst naar Tsjetsjenië was Grozny het toneel van zware gevechten die uitbraken toen rebellen een politiebureau aanvielen. De onveiligheid in Grozny is mogelijk de reden geweest waarom Poetin zich niet in de hoofdstad vertoonde.

Over het aantal slachtoffers van de strijd van zaterdagavond lopen de lezingen ver uiteen. Volgens de pro-Russische regering van Tsjetsjenië werden dertig mensen gedood, onder wie 23 Tsjetsjeense politiemannen en Russische militairen en diverse burgers. Het Tsjetsjeense ministerie van Binnenlandse Zaken repte van 41 doden – 30 politiemannen en elf anderen – en 36 gewonden. Een woordvoerder van het Russische leger hield het op twaalf gedode politiemannen en Russische militairen en 26 gedode rebellen.