Panna cotta met zomerfruit

Als je het aanbod aan eten van de strandtenten in Scheveningen bekijkt – zij staan model voor de hele Nederlandse kust – dan valt het pseudo-exotische op.

Tapas zijn in, en veel gebraden en gefrituurd spul dat aan verre kusten zou moeten doen denken. Ook spareribs en andere zaken onder de aanprijzing BBQ, barbecue, alsof het ging om het strand van Florida of Californië. Dat is niet mijn idee van de zomer. Geef mij maar panna cotta. Een Italiaans roompuddinkje van faam. Dat omring je met vers fruit van het seizoen. Ik koos in onderstaand recept onder meer voor blauwe bessen. Ze liggen volop in de winkels en zijn allemaal supergroot, en op die hoedanigheid worden ze ook aangeprezen. Het kan niet anders of kassenhouders hebben hier een nieuwe markt ontdekt. De bessen smaken in ieder geval goed. Week de gelatine in ruim koud water. Snijd het vanillestokje open. Breng de room met 50 gram suiker en het vanillestokje aan de kook en laat de room tien minuten zachtjes trekken. Neem het vanillestokje uit de room. Haal met een mesje het vanillemerg uit het stokje en roer het door de room. Zet het vuur uit. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de room. Spoel vier tot vijf vormpjes of kopjes om met koud water en schenk er het roommengsel in. Laat de puddinkjes afkoelen en daarna opstijven in de koelkast. Breng 1 deciliter water met de rest van de suiker en vanillesuiker al roerend aan de kook. Neem de pan van het vuur zodra de suiker is opgelost en laat de siroop afkoelen. Maak de helft van de aardbeien schoon, snijd ze in stukjes en pureer ze met de siroop in een staafmixer. Roer er citroensap of likeur (van aardbeien, cassis of sinaasappel) door. Zeef desgewenst de saus. Maak de rest van het fruit schoon. Stort de panna cotta op borden. Maak hiervoor de wanden los en zet het vormpje kort in heet water zodat de bodem van de pudding makkelijk loslaat. Verdeel er aardbeiensaus en fruit omheen.

Morgen: vruchtentaart.

    • Annelène van Eijndhoven