`Onrust over vaccin kinkhoest onnodig'

De onrust die is ontstaan over de werking en bijwerkingen van het huidige kinkhoestvaccin was niet nodig geweest.

Dat erkent J. Ruitenberg, voorzitter van de commissie die de Gezondheidsraad in april adviseerde over het vaccin. Met zijn rapport drong de raad er bij minister Hoogervorst (Volksgezondheid) op aan zo snel mogelijk over te stappen op een nieuw vaccin, dat minder bijwerkingen veroorzaakt.

Ruitenberg reageert op kritiek van Ben van der Zeijst, directeur van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI), afgelopen zaterdag in Trouw. In een vraaggesprek met die krant zei hij dat de onrust die onder ouders en in de Tweede Kamer was ontstaan naar aanleiding van het advies ,,de Gezondheidsraad valt te verwijten.''

Het huidige kinkhoestvaccin dat wordt toegediend via het rijksvaccinatieprogramma, wordt per 1 januari vervangen door een nieuw vaccin. Het wordt geleverd door een internationale aanbesteding. Het NVI, dat normaal gesproken de vaccins produceert, kan pas in 2007 zelf het nieuwe vaccin leveren.

De media-aandacht na verschijning van het rapport veroorzaakte bij veel ouders onrust, vooral over de bijwerkingen van het huidige vaccin. Volgens de Gezondheidsraad ondervinden jaarlijks 8.000 zuigelingen ernstige bijwerkingen, zoals hoge koorts, wegrakingen en langdurig huilen. Van der Zeijst verwijt de Gezondheidsraad dat de raad niets heeft gedaan om ouders gerust te stellen. Het huidige vaccin voldoet aan alle normen die de Wereldgezondheidsorganisatie stelt.

Een woordvoerder van het ministerie erkent dat het besluit van de minister mede is ingegeven door politieke en maatschappelijke onrust.Invoering van het nieuwe vaccin per 1 januari kost tien miljoen euro extra. Geldverspilling, volgens Van der Zeijst, die vindt dat de overheid best kan wachten tot 2007.