Nader bekeken

In Athene is gisteren een einde gekomen aan de wielerloopbaan van de 34-jarige Leontien van Moorsel. Haar erelijst is in Nederland ongeevenaard. Ze behaalde negen wereldtitels – op de baan en op de weg. Ze won twee keer de Tour Féminin. Ze vierde haar olympische successen in de herfst van haar loopbaan. Bij de Spelen van Barcelona in 1992 was ze te nerveus voor het winnen van eremetaal. Tijdens de Spelen van Atlanta in 1996 was ze herstellende van anorexia. Deze ziekte had ze opgelopen tijdens haar `eerste carrière', toen ze ten koste van tientallen kilo's gewichtsverlies de wereldtop bereikte. In haar `tweede carrière' won ze met een normaal lichaamsgewicht drie keer goud bij de Spelen van Sydney in 2000. Met een gouden en een bronzen medaille sloot ze haar loopbaan in Athene in stijl af.