Lekker feesten, zonder hooligans

Na ongeregeldheden tussen voetbalvandalen op eerdere dansfeesten deze maand, trof organisator ID&T van dancefestival Mysteryland afgelopen weekend extra veiligheidsmaatregelen. Maar de 50.000 uitbundig geklede bezoekers konden rustig feesten.

Het heeft 's ochtends geregend en 's middag is een groot gedeelte van het terrein bedekt met modder. De heuvel bij het Q-Dancepodium is spekglad en kost menig bezoeker zijn schone kleding. Behalve uit de line up (de lijst) van dj's halen bezoekers hun kick uit het bungeejumpen of een ritje aan de kabelbaan. In een roze huisje verhuren twee roze dames kamers met een bed. Het `Love Motel' is voor boven de achttien en biedt twintig minuten lang privacy voor maximaal drie personen. De hordes mensen die tussen de zestien verschillende podia wandelen, of zich laten gaan op de oorverdovende beats lijken, vaak met behulp van een partydrug, lijken in volstrekte harmonie met zichzelf en elkaar. Niets wijst op dreigende knokpartijen.

Toch wordt hier onrust verwacht. Op internetsites als www.hardcorehooligan.nl stonden afgelopen week anonieme berichten over een eventuele ontmoeting tussen voetbalvandalen op Mysteryland. De KNVB heeft de indruk dat voetbalrellen zich naar grote evenementen buiten de stadions verplaatst, stelt Herman Poos, woordvoerder van de KNVB: ,,Dat komt doordat we in de stadions de boel in toenemende mate onder controle hebben.'' De controle in de voetbalstadions is gigantisch, beaamt Edward van der Torre, onderzoeker bij het Instituut voor Veiligheids- en Crisimanagement. ,,De politie kent met naam en toenaam alle hooligans. Er is dus eigenlijk geen slechtere plek om rellen te trappen dan in een stadion.''

Twee weken geleden zouden vechtpartijen hebben plaatsgevonden tussen supporters van ADO Den Haag en Ajax tijden het Dance Valley-festival in Spaarnwoude. Tijdens de Dance Parade in Rotterdam ruim een week geleden hield de mobiele eenheid 61 relschoppers aan, vermoedelijk Feyenoordsupporters.

Edward van der Torre: ,,Door de ophef over rellen op dansfeesten wordt de overheid alerter en worden maatregelen getroffen. Daarom heeft het voor de relschoppers weinig zin om de nek uit te steken. Het risico is te groot als de overheid de dreiging gespot heeft. Op die manier blijft het dus rustig. Met het beveiligen van grote evenementen kom je dus een heel eind.''

Poos vraagt zich af waar de verantwoordelijkheid ligt voor het beteugelen van geweld op de festivals: bij de voetbalclubs of bij de organisatoren van dancefestivals. ,,In principe ligt het geweld op dancefeesten heel ver van ons vandaan. We kunnen echter wel een rol spelen door informatie te leveren aan de festivalorganisaties en de politie.''

De vierentwintigjarige bezoeker van dancefestival Mysteryland Roel Krook heeft gehoord van de dreigementen. ,,Ze zouden elkaar om één uur treffen, ik ben expres pas na half twee gekomen'', vertelt hij bij het Q-Dance podium. ,,Het is zo'n afgang als er gevochten wordt, daar wil ik mijn feest niet door laten verpesten.'' Krook heeft niks gemerkt van de veiligheidsmaatregelen. ,,Ze fouilleerden niet eens zorgvuldig bij de ingang'', zegt hij. ,,Er zullen wel undercover agenten rondlopen.''

Sander Groet van ID&T, het bedrijf dat Mysteryland organiseert, zegt, terugkijkend op het festival: ,,Er was beveiliging in burger, camera's en extra honden buiten het terrein. We wilden dat de bezoekers zo min mogelijk merkten van de maatregelen. Maar alles is rustig verlopen. Het hoogtepunt van de dag was een prullenbak die in de fik stond.''

De politieagenten die rond vijf uur langs de file naar het festivalterrein rijden, weten niks over rellen. Ze zijn druk met de parkeergelegenheid, want die is vol en er staan toch echt nog een paar honderd auto's te wachten. In de berm parkeren mag niet en wordt volgens de agenten bestraft met wegslepen, maar dat lappen de meeste bezoekers aan hun laars. Het blijken slechts dreigementen te zijn: aan het einde van de avond staan alle auto's nog op hun oude plek.

,,Het enige wat mij opvalt, zijn de camera's die ze in de bomen hebben gehangen'', vertelt Remco (22). Het door ID&T ingehuurde beveiligingspersoneel van World Wide Security op het terrein heeft geen speciale instructies gekregen, zegt hij. ,,We doen niks anders dan normaal.'' De extra beveiliging lijkt dus vooral een zaak van ID&T te zijn geweest. Groet: ,,We hebben een en ander met de leiding doorgenomen, maar verder doet de beveiliging zoals altijd zijn best.'' Een van de beveiligingsbeambten, die niet met haar naam in de krant wil, weet te vertellen dat de politie de supporters van ADO Den Haag eerder deze week heeft opgebeld en heeft aangeraden weg te blijven bij Mysteryland. ,,De groep uit Den Haag is veel kleiner dan die van Amsterdam, en de Hagenaars zouden dus het onderspit delven'', vertelt ze. Groet reageerde daar vandaag geïrriteerd op. ,,Onzin, iedereen verzint een eigen variant.''

Tegen het einde van de avond weet de politie te vertellen dat de hooligans wel geprobeerd hebben het terrein op te komen, maar dat dat niet gelukt is, zo vertelt een agent. Van welke club zij waren, is niet duidelijk. ,,Ze zijn vervolgens ook weer afgedropen want de tegenpartij was er toch niet'', aldus de agent. Groet: ,,Er is een groepje geweest die zonder kaartje probeerde binnen te komen. Maar dat waren niet per se hooligans. Ik vind dat er veel te veel nadruk op de hooligans wordt gelegd. We hebben gewoon een heel goed feest gehad zaterdag.''

    • Lotte de Wit