Kwart meer kledingzaken C&A Nederland

Kledingwinkelbedrijf C&A vergroot deze en volgende maand het aantal zaken met meer dan een kwart. Het concern krijgt er 23 C&A-kledingwinkels bij door het ombouwen van voormalige Marca-filialen. Hierdoor komt het aantal C&A-vestigingen in Nederland op 108.

Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf vanochtend gezegd. De uitbreiding van het aantal vestigingen van C&A werd mogelijk door de sluiting begin dit jaar van alle Marca-winkels, een andere C&A-modeformule. Marca moest sluiten, omdat dit onderdeel volgens het concern te weinig rendeerde.

Oude Marca-filialen zijn gemiddeld eenderde kleiner dan de meeste C&A`s, maar volgens de woordvoerder is dat geen probleem. Ruwweg een kwart van de huidige C&A's was al net zo groot als een Marca. Het assortiment en de keuze is in dit type vestigingen beperkter.

C&A verwacht na dit jaar meer modezaken in Nederland te openen. In Venlo loopt een proef met een winkel waar alleen kinderkleding wordt verkocht, Kids Store, die waarschijnlijk landelijk gaat opereren. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Portugal heeft het bedrijf al tientallen Kids Stores.

De forse uitbreiding negeert de aanhoudend zwakke cijfers voor het vertrouwen van de consument in de economie. Volgens het CBS stijgt dit cijfer de laatste twee maanden, maar Nederlanders blijven pessimistisch over hun eigen huishoudboekje. De woordvoerder van C&A beaamt dat het bedrijf hiermee een ,,tegendraadse beweging'' maakt.

C&A is een Nederlands familiebedrijf dat in 1841 werd opgericht door Clemens en August Brenninkmeijer, maar het hoofdkantoor van C&A staat in Brussel. De huidige algemeen directeur van C&A Nederland is Bart Brenninkmeijer. C&A draaide vorig jaar in Europa een omzet van 5 miljard euro, maar de onderneming maakt geen winstcijfers bekend.

C&A heeft in Europa 640 winkels met 30.000 medewerkers, waarvan 4.500 in Nederland. Buiten Europa zijn er nog C&A's in Latijns-Amerika. Midden jaren negentig kwam C&A in de problemen door dalende omzetten in met name Duitsland. In Nederland is C&A groter dan Hennes & Mauritz (H&M), maar kleiner dan M&S en Hunkemöller.