Koers Yukos daalt na nieuwe aanslag Russische fiscus

De koers van het aandeel Yukos is vandaag gedaald na een bericht in de Britse krant Financial Times dat een Siberische dochter van de Russische oliemaatschappij door de Russische fiscus zal worden aangeslagen voor een bedrag van 3 miljard dollar (2,4 miljard euro). Hierdoor is de marktwaarde van het Siberische Yuganskneftegaz zodanig gedaald dat beleggers vrezen dat het voor een te lage prijs verkocht zal worden. Analisten schatten de marktwaarde van Yuganskneftegaz, een van de grootste en belangrijkste productieactiviteiten van Yukos, op minimaal 15 miljard dollar. Het Russische moederbedrijf Yukos kan aan een eerdere eis tot betaling van 3,4 miljard dollar aan achterstallige belasting niet voldoen omdat er niet voldoende liquide middelen zijn en er een verbod is om activiteiten te verkopen.