Kasarova formidabel op de gracht

Omringd door duizenden luisteraars op bootjes, bruggen, kades en balkons zong mezzosopraan Vesselina Kasarova zaterdagavond op een ponton voor hotel Pulitzer de 23ste editie van het Prinsengrachtconcert. De aanwezigheid van talrijke hoogwaardigheidsbekleders, waaronder prins Constantijn en prinses Laurentien, en de rechtstreekse tv-uitzending maakten het concert tot een gebeurtenis van nationale allure. Voor het door noodweer geteisterde Grachtenfestival was het bovendien een verademing dat het tijdens het Prinsengrachtconcert, het belangrijkste programmaonderdeel, eindelijk eens droog bleef.

Het optreden van Vesselina Kasarova werd voorafgegaan door `Talent boven water', een concert waarin acht talenten zich aan het publiek konden presenteren. Indruk maakten vooral het Romeo kwartet, dat een strakke en heldere uitvoering van een deel uit Dvoráks Strijkkwartet in F, op. 96 speelde, en saxofonist Ties Mellema, die met zijn prachtige klassieke toon door Milhauds Scaramouche buitelde. De jonge musici sloten hun deel van het Prinsengrachtconcert af met een gezamenlijke uitvoering van Summertime uit Gershwins opera Porgy and Bess. In muzikaal opzicht was de vrije en vindingrijke bewerking, door Wijnand van Klaveren voor deze gelegenheid gemaakt, het opvallendste onderdeel van `Talent boven water'. Het voorprogramma wordt in september op Nederland 3 uitgezonden.

Kasarova maakte naam in opera's van Mozart en Rossini. Vooral de laatste was in haar programma van zaterdagavond dan ook goed vertegenwoordigd. Ondanks de idyllische locatie en concertante uitvoering van de aria's koos Kasarova voor een zeer dramatische, tekstgerichte uitvoering. In twee aria's uit Rossini's Tancredi demonstreerde zij een indrukwekkend stembereik en formidabel belcanto. Hierna volgden wat werd aangekondigd als twee oude Bulgaarse volksliederen. Kasarova bracht deze met zoveel dramatische expressie en Puccini-achtig sentiment dat de onschuldige volksmuziek onvermoede operakwaliteiten verkreeg. In de habenera uit Carmen van Bizet paste de dramatiek weer uitstekend: hier stond ineens een stoere, door de wol geverfde Carmen, voor wie het leven en de liefde geen geheimen kennen.

Tussendoor werd Kasarova als verrassing een betoverende serenade uit Mozarts Don Giovanni gebracht door de bariton Thomas Oliemans, met wie zij als toegift ook een duet uit Rossini's Il barbiere di Siviglia zong. Het echte hoogtepunt volgde echter toen Kasarova en Oliemans samen met het publiek, in de bootjes enthousiast wiegend, Pieter Goermans' Aan de Amsterdamse grachten zongen, de traditionele afsluiting van het Prinsengrachtconcert.

Het vijfdaagse Grachtenfestival trok dit jaar het recordaantal van 49.000 bezoekers.

Concert: Vesselina Kasarova, mezzosopraan, Charles Spencer, piano en anderen. Prinsengrachtconcert 2004. Gehoord: 21/8 Prinsengracht Amsterdam. `Talent boven water': 24/9 21.08 uur, Ned. 3.

    • Jochem Valkenburg